2571 день назадВіктор

Добрий час доби, скажіть як розуміти цей пункт із даної статті. "Якщо спадкоємець за заповітом відмовився від прийняття майна, що було передане відчужувачем, право власності на це майно може перейти до спадкоємця за законом.?" Надішліть мені інформацію на мій емейл Vitovi@i.ua

Це означає, що майно, від якого відмовився спадкоємець за заповітом, отримують спадкоємці законом. Спадкємців за законом є декілька черг, в першу чергу упадковують це майно в рівних частках один із подружжя, діти та батьки спадкодавця.

Аноним (автор вопроса)

Скажіть мене цікавить такий випадок, моя бабця (мама моєї мами) склала з моєю мамою (своєю дочкою) договір довічного утримання і передає її будинок (за договором). Якщо не дай Бог мама помирає раніше бабці, то хто потім отримає це майно? Найблищі родичі це я її син і мій тато, а також бабця її мама. Є ще звичайно мій дядько брат моєї мами

наследники первой очереди после мамы- муж, дети и родители, все в равных долях. брат наследник второй очереди и к данном наследованию не призывается

Якщо набувач (ваша мама) попомирає раніше відчужувача (вашої бабці), майно, яке зазначено в договорі довічного утримування отримують спадкомці набувача, але крім майна, вони упадковують ще і обов"язки набувача, тобто на них покладається виконання умов договору довічного утримування, якщо вони приймуть спадщину набувача.

Стаття 757 ЦК України. Правові наслідки смерті набувача

  1. Обов'язки набувача за договором довічного утримання (догляду) переходять до тих спадкоємців, до яких перейшло право власності на майно, що було передане відчужувачем.

Якщо спадкоємець за заповітом відмовився від прийняття майна, що було передане відчужувачем, право власності на це майно може перейти до спадкоємця за законом.

  1. Якщо у набувача немає спадкоємців або вони відмовилися від прийняття майна, переданого відчужувачем, відчужувач набуває право власності на це майно. У цьому разі договір довічного утримання (догляду) припиняється.
Аноним (автор вопроса)

Хто такі спадкоємці набувача? Хто є спадкоємцем набувача?

Спадкоємці набувача у вашому випадку - це спадкоємці вашої матері. Спадкоємці є за заповітом і за законом. Якщо немає заповіту, то спадщину отримують спадкоємці за законом, їх є декілька черг і в чергу чергу упадковують діти, другий із подружжя і батьки, якщо такі спадкоємці відсутні, то спадщину приймають спадкоємці наступних черг.

Аноним (автор вопроса)

Анна юрист почта anna2008.77@mail.ru

"наследники первой очереди после мамы- муж, дети и родители, все в равных долях." Тоїсть моя бабця може заключити сама із собою договір довічного утримання?))

Аноним (автор вопроса)

Тоїсть моя бабця може успадкувати свій же договір довічного утримання?) Питання для чого її успадковувати цей договір якщо вона його заключає?

Хто вас на такі роздуми наштовхнув???? Відчужувач і набувач не можуть бути однією і тією особою, тому ваша бабуся не успадковує права та обов"язки набувача згідно договору довічного утримання, але у випадку відсутності спадкоємців, їй повертається майно, зазначена в договорі довічного утримання.

Аноним (автор вопроса)

"Якщо немає заповіту, то спадщину отримують спадкоємці за законом, їх є декілька черг і в чергу чергу упадковують діти, другий із подружжя і батьки"

"наследники первой очереди после мамы- муж, дети и родители, все в равных долях."

нагадою - "моя бабця (мама моєї мами) склала з моєю мамою (своєю дочкою) договір довічного утримання і передає її будинок (за договором)." Отже бабця як родичка попадає в першу чергу успадкування по договору згідно закону

Аноним (автор вопроса)

разом із чоловіком і сином

Аноним (автор вопроса)

набувача

Договір довічного утримування є двохстороннім і набувач не може бути відчужувачем одночасно, тому ваша бабуся не може успадкувати права та обов"язки набувача. Після її смерті щодо договору довічного утримання відкривається спадщина, до складу якої входять обов"язки та права набувача, які вона не успадковує, оскільки є другою стороною договору.

Обов'язки набувача за договором довічного утримання (догляду) переходять до тих спадкоємців, до яких перейшло право власності на майно, що було передане відчужувачем (ч.1 ст.757 ЦК України). Що стосується відчужувача, то перехід права власності на цю квартиру врегульовано ч.2 ст.757 ЦК України: якщо у набувача немає спадкоємців або вони відмовилися від прийняття майна, переданого відчужувачем, відчужувач набуває право власності на це майно. У цьому разі договір довічного утримання (догляду) припиняється.

Аноним (автор вопроса)

тоїсть в цій ситуації спадкоємцями на майно і обов'язки щодо договору довічного утримання переходять на мене ( сина набувача ) і на мого тата (чоловіка набувача) ?

Так, якщо не буде заповіту на іншу особу.

Аноним (автор вопроса)

А може мені в цій ситуації лутше скласти заповіт на мене?

Заповіт скласти ким- мамою чи бабусею?

Аноним (автор вопроса)

а який я можу заповіт скласти з бабусею?

Мені не відомо чи цей договір довічного утримання вже укладено чи ні, тому у випадку не укладення договору - бабуся може заповісти свій будинок вам, а у випадку наявності договору довічного утримання- для вас краще, щоб мама склала заповіт на вас, але зауважте, що заповіт можна змінити в будь-який момент.

Аноним (автор вопроса)

договір довічного утримання вже давно складений на маму тому я її просив щоб вона на мене лишила заповіт по цьому договорі а і по закону я стаю спадкоємцем. Мене ще цікавлять варіанти із заповітом?

Які варіанти?

Аноним (автор вопроса)

Якщо заповіт складений на одну людину, як його потім можна анулювати чи скласти на іншу людину і при цьому та людина на яку був складений заповіт чи буде в курсі чи ні?

Особу, на яку складено заповіт, законодавством не передбачено повідомляти про заповіт чи його зміни. Тому заповідач на власний розсуд і в будь-який момент може змінити свій заповіт без обов"язку повідомляти будь-кого із спадкомців, це його майно - кому бажає, тому і заповідає, якщо спадкоємцеві не потрібне це майно, його ніхто не зобов"язує приймати.

Аноним (автор вопроса)

А як тоді визнаються ці заповіти дієвими? Наприклад на одну людину складено заповіт потім на іншу людину складений заповіт, а потім ще на третю людину складений заповіт

Дієвим буде останній заповіт, попередні скасовуються. Стаття 1254 ЦК України. Право заповідача на скасування та зміну заповіту

  1. Заповідач має право у будь-який час скасувати заповіт.

  2. Заповідач має право у будь-який час скласти новий заповіт. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить.

  3. Кожний новий заповіт скасовує попередній і не відновлює заповіту, який заповідач склав перед ним.

  4. Якщо новий заповіт, складений заповідачем, був визнаний недійсним, чинність попереднього заповіту не відновлюється, крім випадків, встановлених статтями 225 і 231 цього Кодексу.

  5. Заповідач має право у будь-який час внести до заповіту зміни.

  6. Скасування заповіту, внесення до нього змін провадяться заповідачем особисто.

  7. Скасування заповіту, внесення до нього змін провадяться у порядку, встановленому цим Кодексом для посвідчення заповіту і підлягають державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Аноним (автор вопроса)

"Якщо новий заповіт, складений заповідачем, був визнаний недійсним, чинність попереднього заповіту не відновлюється, крім випадків, встановлених статтями 225 і 231 цього Кодексу." Поясніть цей пункт що це означає?

Що тут не зрозуміло? Ну ось статті 225 і 231 ЦК України -

Стаття 225. Правові наслідки вчинення правочину дієздатною фізичною особою, яка у момент його вчинення не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними

  1. Правочин, який дієздатна фізична особа вчинила у момент, коли вона не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, може бути визнаний судом недійсним за позовом цієї особи, а в разі її смерті - за позовом інших осіб, чиї цивільні права або інтереси порушені.

  2. У разі наступного визнання фізичної особи, яка вчинила правочин, недієздатною позов про визнання правочину недійсним може пред'явити її опікун.

  3. Сторона, яка знала про стан фізичної особи у момент вчинення правочину, зобов'язана відшкодувати їй моральну шкоду, завдану у зв'язку із вчиненням такого правочину.

Стаття 231. Правові наслідки правочину, який вчинено під впливом насильства

  1. Правочин, вчинений особою проти її справжньої волі внаслідок застосування до неї фізичного чи психічного тиску з боку другої сторони або з боку іншої особи, визнається судом недійсним.

  2. Винна сторона (інша особа), яка застосувала фізичний або психічний тиск до другої сторони, зобов'язана відшкодувати їй збитки у подвійному розмірі та моральну шкоду, що завдані у зв'язку з вчиненням цього правочину.

Заповіт є правочином, тому, якщо заповіт укладався під впливом насильства чи спадкодавець перебував в стані, коли не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, такий заповіт є недійсним і чинним буде попередній заповіт, а у випадку його відсутності, спадщину приймають спадкоємці за законом.

Аноним (автор вопроса)

"Аноним (автор вопроса) тоїсть в цій ситуації спадкоємцями на майно і обов'язки щодо договору довічного утримання переходять на мене ( сина набувача ) і на мого тата (чоловіка набувача) ?

Juris consultus Ivanna (jurisconsultus@bigmir.net) Так, якщо не буде заповіту на іншу особу."

Як в цій ситуації діляться обов'язки за договором довічного утримання і майно відчужувача і коли це все вступає в силу, через суд щось треба вирішувати, або через інші організації? (Якщо заповіту ніякого не буде)

При написании ответа используется разметка Markdown.