2585 дней назадАноним

Доброго дня. Мені потрібна консультація в ось такому питанні: в мене був валютний іпотечний кредит, в минулому році я з банком розрахувалася, при тому що банк анулював мені частину боргу. На данний момент я не маю ні майна, ні доходу. Але маю подати декларацію до податкової про додаткове благо, у вигляді суми анулювання боргу. Так як я не маю ні майна, а ні доходу, але приписала до батьківського будинку, який належить померлим батькам і спадщина не оформлена. Окрім мене є ще спадкоємці. Чи зможе податкова ініціювати опис цього будинку виконавчою службою? Якщо я не є його власником.

Дуже багато питань та сформульовані не дуже зрозуміло. Мені здається, що Ви дещо забігаєте наперед. Якщо суть питання стосується прощеного кредиту, який ніби то є додатковим благом, то можу зазначити наступне.

В мене у клієнта була аналогічна ситуація, Банк простив йому за кредитом суму заборгованості по пені та штрафу, взамін клієнт сплатив суму основної заборгованості та підписав додаткову угоду за якою Банк, простив решту суму боргу, при цьому зазначивши, що в додатковій угоді, що клієнт має сплатити податок на доходи фізичних осіб суму прощеного боргу, як отримане додаткове благо. Оскільки сума була значка, клієнт не сплатив податок та не подав декларацію, податкова винесла податкове повідомлення-рішення, про накладення штрафних санкцій та стягнення суми несплаченого податку, яке нами було оскаржено до суду. Перша інстанцію та апеляцію ми виграли, довели суду, що сума спрощеного боргу не є додатковим благом та з таких сум не сплачується податок. Наявне також роз'яснення з даного питання ВСУ, на підтвердження сказаного мною вище. Буде цікаво, телефонуйте. В будь якому-разі немає двох однакових ситуацій, а тому потрібно бачити ваші документи.

~= А Д В О К А Т =~

У вашому випадку за жодних умов не може бути проблем, оскільки взагалі немає "з чого брати" у будь-якому випадку. Неоформлений батьківський будинок - не може бути "предметом" теж. Вам сміливо можна жити в кредит постійно (якщо видаватимуть звичайно).

Під ризик можуть потрапити лише рухоме майно за місцем прописки - оргтехніка, дорогоцінності, готівка тощо (а якщо випишетесь - то й це не зможе створити проблему).

При написании ответа используется разметка Markdown.