2576 дней назадАноним

У меня три вопроса 1)при расчете субсидии, жене был насчитан доход в размере 2-ух прожиточных минимумов. Фактически она не имеет дохода, кроме компенсации за уход за престарелым родителем. Каков её статус? Безработная или нет? Правильно ли насчитан доход семье? Вопрос 2) я также получаю компенсацию по уходу за престарелым, НО плачу алименты, какой у меня статус - безработный или нет? 3) Является компенсация по уходу за престарелым доходом?

~= А Д В О К А Т =~

Два первых вопроса - к отделу по субсидиям (соцзабез). Третий - является.

Неизвестный

Механізм призначення щомісячної компенсаційної виплати непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за інвалідом І групи або за особою, яка досягла 80-річного віку (далі — компенсація) регламентований постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996 року № 832 „Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян”. Компенсація призначається управлінням праці та соціального захисту населення за місцем проживання заявника і виплачується у грошовій формі непрацюючим працездатним особам, які здійснюють догляд за інвалідом І групи або особою, яка досягла 80-річного віку, та фінансуються органами Пенсійного фонду України. Для призначення компенсації одержувачі подають заяву, форма якої затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 21.04. 2015 року № 441 «Про затвердження форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг» 4. Компенсація не призначається:

1) фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам, яким призначено:

державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам" або надбавку на догляд до державної соціальної допомоги згідно із Законом України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам";

надбавку на догляд або державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Законів України "Про пенсійне забезпечення" і "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб";

відшкодування витрат на надання послуг по догляду відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності";

2) фізичним особам, які надають соціальні послуги і отримують допомогу на догляд відповідно до Закону України "Про психіатричну допомогу";

3) фізичним особам, які надають соціальні послуги на платній основі;

4) самозайнятим особам;

5) фізичним особам, які проходять альтернативну (невійськову) службу;

6) фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, хворим, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування та перебувають у трудових відносинах, у тому числі на умовах неповного робочого дня (крім роботи вдома).

(пункт 4 у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 р. N 428)

Таким чином Ви отримуєте компенсацію саме як безробітний.

Аноним (автор вопроса)

ж ваших слів я безробітний, але мене персоніфікують у пенсійному фонді - йде трудовий стаж, то хіба ж безробітньому зараховується трудовий стаж??? Я так гадаю що коли безробітній то витпачує кошти центр занятості, а не соц.без. Можливо умовою для зарахування по догляду за престарілим є те щоб людина була не працююча, і її платиться компенсація не за безробіття а за те що здійснює догляд. Наприклад молода мама у відпустці по догляду за дитиною її здійснюються виплати на дитину, але ж вона не вважається безробітньою, її йде трудовий стаж? Я гадав що і в моєму випадку теж саме, тільки аліменти потрібно сплачувати із прожиткового мінімума на дитину, а не як безробітній, чи не так? Допоможіть розибратись!

Адвокат Щербина

Вам компенсуютьсаме кошти за догляд за особами похилого віку. Також за Вас соц без сплачує єдиний соціальний внесок, який іде в зарахування Вашого пенсійного стажу. В разі, якщо ви станете на облік в центрі зайнятості і будете отримувати кошти там, Вас позбавлять компенсації від соц. без. З приводу аліментів поясніть докладніше, не зрозуміла питання.

Адвокат Щербина

Обов'язковою умовою для отримання компенсації за догляд є те, що особа не працює...

Аноним (автор вопроса)

мене більше хвилюює сплата аліментів, тому що виконавча служба вважає мене безробітним і нараховує сплату аліментів по середньмісячному по району, але я платив аліменти з прожиткового мінімума на дитину, з відси в мене випливає що є борги по аліментах і виконавча посилає мене до суд, я хочу розібратися я все ж таки безробітний чи ні якщо йде трудовий стаж і як правильно сплачувати аліменти коли суд постановий 1/4 від заробітку але не менше 30% від прожитков. мін. на дитину. Я вважав що з комменсації аліменти вираховувати не можливо тому що ця сума мізерна та не опадатковується то сплачував не менше 30 % від прожитков. мін. на дитину Порадьте як правильно!

Адвокат Щербина

В рішенні суду зазначено, що ви повинні сплачувати 25% від заробітку, але в будь якому разі не меньше 30% прожиткового мінімуму. В разі, якщо ви добровільно сплачували, 30% від прожиткового мінімуму, і повідомили виконавчу службу, про те, що ви не працюєте, офіційно оформили догляд за особою похилого віку і отримуєте за це компенсацію Яка є меньшою ніж (прожитковий мінімум на дитину), то жодних заборгованносте й у вас виникнути не може. Але в будь якому разі все залежить від формулювання рішення суду - зазвичай зазначається відсоток з доходів. Компенсація - це дохід який ви отримуєте. Офіційний статус безробітнього дає саме постановка в центрі зайнятості на облік. Фактично ви є безробітним, але без відповідного статусу. Безробітний

особа віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів як джерела існування, готова та здатна приступити до роботи.

(ВР України, Закон "Про зайнятість населення" від 05.07.2012 N 5067-VI) Ви не готові приступити до роботи, бо ви виконуєте іншу соціальну функцію, здійснюєте догляд за особою похилого віку.

Аноним (автор вопроса)

Дуже вам вдячний, заспокоїли мене, виконавчу я повідомляв приносив довідку з управління соціального захисту що здійснюю догляд, показую довідку про нараховану мені компенсацію за минулі 6 місяців, просив зробити мені перарахунок заборгованості по аліментах, але довідки з управління до уваги не беруть а вважають мене безробітним, виконавець мене чути не хоче посилає до суду. Дякую, буду боротися.

Адвокат Щербина

Успіхів Вам у боротьбі)

При написании ответа используется разметка Markdown.