2550 дней назадАноним

скажіть чи можна звільняти жінку, яка сама виховує дитину? з якими складнощами може зустрітися роботодавць? і наскільки це правомірно?

~= А Д В О К А Т =~

Це буде незаконне звільнення. Нюансів проблем від цього залежатиме від рішучості звільненої та її адвоката. Детальніше - це окрема розмова.

Аноним (автор вопроса)

так а що, тоді жінку яка має дитину взагалі звільнити не можна?

Звільнення одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору (ст.184 КЗпП України).

Аноним (автор вопроса)

а одинока матір, і жінка, яка вихоує дитину сама - це тотожні поняття?

Буває, що це одне і те саме і для вашого випадку статус одинокої матері роз"яснено в Постанові Пленуму ВС України №9 від 06.11.92 р. "Про практику розгляду судами трудових спорів". П. 9 цієїї постанови:
9. При розгляді справ про звільнення за п.2 ст.36 КЗпП судам слід враховувати, що звільнення з цих підстав вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (або понад три роки, але не більше, ніж до 6 років, якщо дитина за медичним висновком в цей період потребує домашнього догляду), одиноких матерів (жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері, вдова, інша жінка, яка виховує і утримує дитину сама) при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда провадиться з обов'язковим працевлаштуванням (ч.3 ст.184 КЗпП). Не може бути визнано, що власник або уповноважений ним орган виконав цей обов'язок по працевлаштуванню, якщо працівниці не була надана на тому ж або на іншому підприємстві (в установі, організації) інша робота або запропонована робота, від якої вона відмовилась з поважних причин (наприклад, за станом здоров'я).

Аноним (автор вопроса)

У неї був чоловік, який є батьком дитини. Просто він не приймає участі у її вихованні. Дитині майже 11років. ЇЇ всеодно не можна звільняти?

Звільняти її можна, але є ризики. Наприклад підприємство немає даних, що ця особа сама виховує і утримує дитину, на цій основі працівника можна звільнити на загальних підставах. Але у випадку спору звільнений працівник ст.184 КЗП України може використати у свою користь, надасть ряд документів, що вона сама виховує і утримує дитину і правомірність звільнення вже буде під сумнівом.

При написании ответа используется разметка Markdown.