2528 дней назадСвітлана

Підкажіть ,будь ласка. Якщо рідний дядько відмовився від спадщини по заповіту свого батька (мого рідного діда) на мою користь, то якою чергою спадкоэмця являюсь я? І що мені робити, якщо виявилося, що немаэ документів на будинок у селі? Спадщину я приняла, але не оформлювала.

~= А Д В О К А Т =~

Якщо немає документів на будинок, то і спадщини ніякої теж немає. Ви була б - 2-га черга, якщо б була спадщина. Не оформлений будинок - це просто безхозне майно, яким може розпорядитись місцевий орган самоврядування (визнати його через суд "відумерлою власністю" місцевої громади після чого продати наприклад його вам чи будь-кому, хто побажає). Тому що потрібно було подумати раніше і оформити все як потрібно - тоді не було б цих проблем.

Аноним

В очереди Вы действительно 2-я, - соответственно и налогообложение. Но.... Первое. Обратитесь в БТИ по месту нахождения дома. Что там скажут? Если вообще нигде и ничего нет - то Вы унаследуете "стройматериалы", можно и так сказать. А что с землей? Она как выделена была дедушке? Что говорят в сельсовете?

Світлана (автор вопроса)

Є тех.паспорт на будинок від 1993 року, там ще й досі живе той самий мій дадько. Я просто не можу зрозуміти хто має зробити документ на хату...я , котра вступила в спадщину але не оформила, чи дядько, який там живе і оплачує ком.послуги? Нотаріус пояснив, що я власник, незалежно від того, оформила я все чи ще ні, єдина проблема може виникнути , якщо я захочу продати, то не зможу. На скільки це коректна інформація. Оформлювати не хочу, тому, що мені дали зрозуміти, що кожну будову і навіть туалет і старий садок мені оцінять , і я маю за рік сплатити 5% податку (пай земельний я оформила - мені пояснили, що це єдине із спадщини, що можна оформити було окремо, а от будинок, всі інші будівлі, землю під горою і збер.книжку, можна лише все разом). Боюсь, що мені це все влетить в копійку і за рік я не зможу викласти ту суму податку). Але попередньо мене цікавить ситуація з докум.на хату. В селі всі мене знають. Дякую.

Можна в судовому порядку визнати право власності на будинок, важливо щоб була виділена земельна ділянка для будівництва цього будинку. Якщо зовсім ніяких документів на будинок немає, то без висновку будівельно-технічної експертизи відносно придатності будинку до проживання і відповідності будівельно-технічним нормам, не обійтися.

Нотаріус все вірно вам сказала, ви подали заяву в нотаріальну контору про прийняття спадщини, дядько від своєї спадщини відмовився у вашу користь, отже ви є такою особою, яка прийняла спадщину, однак не оформила документи про право власність на цей будинок, тому без документів, що ви є власником будинку, ви не можете розпоряджатися цим будинком, тобто продати, обміняти, подарувати ви не можете. Також ви не зможете зареєструвати в цьому будинку інших осіб, так само і себе, оскільки Порядок про реєстрацію місця проживання передбачає дозвіл власника будинку на реєстрацію, яким ви не є, поки не отримаєте документи про право власність.

Світлана (автор вопроса)

Так мене і цікавить, що поперше повинно бути, документи на будинок, чи право власності. БТІ на чіє ім'я буде видавати документи, якщо я не маю право власності(тех.паспорт старий на ім'я покійного діда). З чим мені іти в бті ??(з витягом про спадкову справу від нотаріуса? ), чи якщо я надумаю повністю оформлювати нотаріус зробить якийсь запит в бті сам?

~= А Д В О К А Т =~

На унаследование "стройматериалов" также нужно иметь документы, так что и стройматериалов не получается унаследовать. Тем более там есть реально проживающие люди, которым эти "стройматериалы" более могут принадлежать доказательно. Земля также выходит что не приватизированна (скорее всего и никак не узаконена и не оформленна, не говоря уже об отсутствии кадастрового номера, который нужно вырабатывать всё равно). Чтоб это всё приводить в порядок где ещё "конь не валялся" - это нужно приготовиться к огромной затрате как минимум времени и получить детальную инструкцию в том числе от квалифицированного в земельных вопросах юриста, так как начать с оформления земельного участка возможно проще и правильнее чем этот начинать с "дома без документов".

Якщо цікавить якысний юридичний супровід такої процедури - спробуйте звернутись безпосередньо на e-mail: advocate-s@i.ua або на САЙТ.

Забутьте про БТІ. Спадкодавець не оформив право власності на будинок, тому шоб вам успадкувати це майно, на яке немає документів про право власності, вам необхідно звертатися в суд з позовом про визнання права власності на нерухоме майно.

забудьте

слово вище- це було виправлення описки))))

Світлана (автор вопроса)

Шановний "адвокат" , ви уважно читаєте те, що я пишу? "Який кінь невалявся", якщо я пишу, що є тех.паспорт на будинок від 1993 року на ім'я діда! В цьому будинку народилися і виросли моя мати і її брати, все життя я туди їздила і ізжу. Дід написав заповіт на майно, якого типу 'не існує"? Щось я зовсім вас не розумію? Ви мене налякали ще більше.

Світлана (автор вопроса)

Ivanna, дякую. Не розумію, чому про суд нічого не сказав нотаріус. Сказав лише "надумаєте оформлювати, звертайтеся, запустимо в роботу, але пам'ятайте, що буде лише рік аби сплатити податок")))))

Під висловом "запустимо в роботу", нотаріус мабуть мав на увазі звернення до суду, але не хотів довго пояснювати. Тобто, якщо ви надумажте оформляти право власності на будинок, вам потрібно в нотаріуса отримати відповідь про те, що вам відмовлено в оформленні права власності на спадкове майно, оскільки на це майно немає документів про право власності. Тому маючи цю відмову, ви маєте право в суд звернутися з позовом про визнання права власності на спадкове майно. Коли ви оформите право власності на це майно, вам на протязі року необхідно буде сплатити податок.

Світлана (автор вопроса)

Ох і закони! Дід будував дітям і онукам, все життя прожив, передав Своє власне нажите в спадок, а тепер доказуй комусь, що ти власник, лише тому що зник якийсь папірець. Всім дякую!!!!

Світлана (автор вопроса)

І не зрозуміло, чому, якщо не має документів на будинок, я не можу отримати іншу частину спадщини (земельну ділянку і збер.книжку). Якийсь "заколдованый круг".

А чому зник? Дідо сам винний, потрібно було не тільки будувати, але і офрмляти документи на будинок, щоб доказати, що він є власником будинку. Будувати потрібно з дотриманням вимог законодавства, наприклад не де-небудь, а на земельній ділянці, яка виділена йому для будівництва. Також бажано би отримати дозвіл на будівництво, а після закінчення будівництва отримати акт про введення в експлуатацію будинку, а згодом і оформити право власності на будинок в ОБТІ (на той час право власності оформляли в ОБТІ).

Світлана (автор вопроса)

Дядько прописаний, субсидію отримав...як так, якщо не має права власності. Хто ж його тоді там прописав?)))))

А чому не можете отримати земельну ділянку? Є державний акт на діда про право власності на цю земельну ділянку? І чому нотаріус не оформляє документів про право на грошові вклади? Просіть письмову відмову.

Може дядько зареєстрований був ще за життя діда, тоді за згодою діда можна було прописати дядька. І субсидію отримати може особа, яка проживає в житловому приміщенні, не обов"язково бути власником чи прописаним в тому приміщенні. Факт проживання підтверджується актами.

Світлана (автор вопроса)

Я не казала , що на землю не має документів . мій дід і його предки жили на тій землі, ще за довго до розкуркулювання.він нічого самостійно не захоплював і будував на своїй землі! Зник лише документ "права власності на дудинок" . але ж у правових органах має бути інформація, про те що він був власником?! Якщо людина загубила, або вкрали свідотство про народження чи паспорт - це означає що людини не існує? Ні. Вона іде і їй роблять новий документ без суду.

А ви точно знаєте, що були документи про право власність?

А ви точно знаєте, що були документи про право власність?

Світлана (автор вопроса)

Ну так якщо за згодою діда був прописаний дядько, це ж означає, що дід був власником того будинку? Десь же має бути запис про власність?

Ні, це не означає, що дідо був власником. Якщо би було оформлено право власності на будинок, в державному реєстрі прав власності на нерухоме майно такі дані мали би бути, доступ до яких має нотаріус. Отже таких даних немає. Можливий варіант, що ці дані не внесено в реєстр, однак ви можете надіслати письмовий запит в ОБТІ для ознайомлення інвентарною справою на будинок дідуся, де і будете мати можливість побачити чи оформлялося право власності на будинок, чи ні, і які взагалі є документи на цей будинок.

Світлана (автор вопроса)

Зрозуміла. Дякую. Всіх благ!

При написании ответа используется разметка Markdown.