2519 дней назадОлег

За чинним ЦПК і ЗУ Про прокуратуру прокурор за певних обставин має право представляти інтереси інших осіб в суді, проте ст 131 з позначкою 1 Конституції не передбачає даного повноваження. В такому випадку чи є таке повноваження в прокурора?

~= А Д В О К А Т =~

ЦПК та ЗУ уточнює, конкретизує право прокуратури і суперечностей немає з Конституцією, адже в ній таки записано "3) представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом." В це поняття входить і "право представляти інтереси інших осіб в суді", визначені законом (а саме, ЦПК і ЗУ "Про прокуратуру..."), тобто у тих випадках коли представництво інтересів осіб "визначено законом", а саме, тих категорій населення чи встановленого законами кола осіб, які з тих чи інших врахованих законом причин не можуть себе представити самостійно. Може ці тексти не достатньо вдало сформульовані ("не комфортно компілюються" між собою - таке не рідко є в праві) і з часом їх переформатують більш вдалі формулювання, але поки що так. Все ж, якщо "вчитатись" уважно, то все стає зрозуміло.

Стаття 131-1. В Україні діє прокуратура, яка здійснює:
1) підтримання публічного обвинувачення в суді;
2) організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку;
3) представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.
Організація та порядок діяльності прокуратури визначаються законом.
= = =

При написании ответа используется разметка Markdown.