2462 дня назадСергей

Поскольку 11.05.2009 отменена "Інструкція про порядок направлення громадян для огляду на стан сп'яніння в заклади охорони здоров'я та проведення огляду з використанням технічних засобів " от 7.03.1995, то что её сейчас заменяет при необходимости такой проверке на предприятии (не при управлении транспортными средствами)?

~= А Д В О К А Т =~

Действительно больше нет инструкции "для предприятия" и замены прямой нет. Поэтому два варианта: либо использовать общие основы юриспруденции (а именно: если нет прямого законодательного акта по конкретной теме, то используется похожий "по аналогии" - в нашем случае так же как прописано для водителей, ведь для водителей она есть "новая" и по сути принципы не отличаются), либо разработать "свою" для каждого конкретного предприятия, отрасли (например можно "провести" её через коллективный договор, приложение-положение к нему и пр. варианты внутриведомственного или внутри предприятия законотворчества приказов, распоряжений, положений, в зависимости от полномочий, данных учредительными документами).

Можна керуватися ст. 25 Постанови Пленуму Верховного Суду України №9 від 06.11.1992 року "Про практику розгляду судами трудових спорів": вирішуючи позови поновлення на роботі осіб, трудовий договір з якими розірвано за п.7 ст.40 КЗпП, суди повинні мати на увазі, що з цих підстав можуть бути звільнені з роботи працівники за появу на роботі у нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння в будь-який час робочого дня, незалежно від того, чи були вони відсторонені від роботи, чи продовжували виконувати трудові обов'язки. Для працівника з ненормованим робочим днем час знаходження на роботі понад встановленої його загальну тривалість вважається робочим. Нетверезий стан працівника або наркотичне чи токсичне сп'яніння можуть бути підтверджені як медичним висновком, так і іншими видами доказів (ст.27 ЦПК ( 1501-06 )), яким суд має дати відповідну оцінку.

Також є роз"яснення Міністерства охорони здоров"я України у формі листа від 21.06.2013 р. N 3.22-17/327/18254, згідно якого відповідно до чинного законодавства України порядок огляду на стан сп'яніння регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2008 року N 1103 "Про затвердження Порядку направлення водіїв транспортних засобів для проведення огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, і проведення такого огляду" та наказом МОЗ України від 09 вересня 2009 року N 400/666 "Про затвердження Інструкції про виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції", який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 6 жовтня 2009 р. за N 931/16947.

~= А Д В О К А Т =~

Так йдеться ж саме не про "водіїв", а йдеться як саме примусити працівника не водія пройти процедуру якщо він відмовляється добровільно. Як саме (при скасуванні попередньої профільної інструкції) досягти того законного медичного висновку чи іншого виду доказу, про що вказує Верховний суд - ось у чому проблема (напевно ж йдеться про належні докази, а не про наприклад "голі" пояснення співробітників, які все що завгодно "підтвердять", бо залежні від начальства!!)??

А в листі Міністерства охорони здоров"я зазначено, що порядок огляду на стан сп"яніння регламентовний Порядком направлення водіїв транспортних засобів для проведення огляду з метою виявлення стану алкогольног..... Отже цей порядок підходить і для встановлення ознак стану алкогол. сп"яніння і для працівників.

А в листі Міністерства охорони здоров"я зазначено, що порядок огляду на стан сп"яніння регламентовний Порядком направлення водіїв транспортних засобів для проведення огляду з метою виявлення стану алкогольного сп"яніння... Отже цей порядок підходить і для встановлення ознак стану алкогол. сп"яніння і для працівників.

При написании ответа используется разметка Markdown.