2429 дней назадЮрий

Чи має право заявник ознайомитись з матеріалами досудового розслідування, на основанії якого закону?

Такого права у заявника немає.

Заявник має право:

1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування. ч.2 ст.60 КПК

Не правильный ответ! Если Вы признаны потерпевшим по уголовному производству, то имеете право ознакомиться с материалами. Стаття 221. Ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до його завершення

  1. Слідчий, прокурор зобов’язаний за клопотанням сторони захисту, потерпілого, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, надати їм матеріали досудового розслідування для ознайомлення, за виключенням матеріалів про застосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, а також тих матеріалів, ознайомлення з якими на цій стадії кримінального провадження може зашкодити досудовому розслідуванню. Відмова у наданні для ознайомлення загальнодоступного документа, оригінал якого знаходиться в матеріалах досудового розслідування, не допускається.
  2. Під час ознайомлення з матеріалами досудового розслідування особа, що його здійснює, має право робити необхідні виписки та копії.

Если просто Заявитель - то права не имеете, в случае присвоения Вам статуса потерпевшего работает норма КПК , которую предоставил коллега выше.

Может, поспорить желаете по поводу правильного ответа и разницей между заявителем и потерпевшим?

Виноват, Денис Валерьевич, Вы желаете развить дискуссию по этому поводу?

Вообще-то мой пост адресовался не Вам

~= А Д В О К А Т =~

Юрій, вам потрібно усвідомити різницю між поняттями "заявник" та "потерпілий", що має значення. По суті "потерпілий" може заявляти про злочин, а може і не заявити - тоді будь-яка третя особа (не потерпілий), якій стало відомо про злочин може про цей злочин заявити (а в деяких випадках ЗОБОВ'ЯЗАНА!! наприклад про "суттєві" злочини), але він ніколи не набуде статусу "потерпілий" (за виключенням близьких родичів вбитого потерпілого або загиблого за іншими кримінальними статтями). Тобто, по суті вашого питання "заявник" не має офіційного права знайомитись з матеріалами досудового розслідування, а "потерпілий" (чи той хто заявив чи навіть якщо він і не заявляв, але має статус потерпілого) - має таке право. На практиці слідчий (якщо він дійсно зацікавлений в результативності), переважно зацікавлений в хорошому людському "контакті" в т.ч. і з "заявником" (не потерпілим), адже це з розряду активних людей, хто "не пройшов мимо" і не сказав "моя хата скраю..." І слідчий вирішує який об'єм інформації доцільно розкрити учасникам, фігурантам тощо лише для того щоб розкрити злочин, краще його розслідувати, а "заявник" вповні може зіграти в цьому ключеву роль, якщо цікавиться не з праздної цікавості, а по ділу. Адже гіпотетично він може розвідати необхідно цінну інформацію і якщо його налаштувати типу "гуляй лісом", то злочин може бути так ніколи і не розкритий, не розслідуваний якісно...

Тому уточніть ви просто "заявник" чи "потерпілий", який сам і заявив? І не зациклюйтесь на формальності, це завжди теоретично важливо, але не рідко "попахує" шкідливим бюрократизмом, який часто заводить ситуації в тупики. Шукайте нестандартні підходи, психологічний людський контакт і можуть відкритись двері які здаються "невідкриваємі", позиціюнуйте себе корисним для розслідування і "нормальний" слідчий-фахівець сам запропонує вам співпрацю (при умові якщо він вже не корумпований та вже не отримав хабар якраз за нерозслідування справи). Тоді потрібно діяти з іншої сторони... що є окремою розмовою.

а вот , собственно говоря, и тяжелая артиллерия подошла

~= А Д В О К А Т =~

Так, а ЗАКОН вам вже назвали - КПК називається (Кримінально-процесуальний кодекс України).

~= А Д В О К А Т =~

Ведь всегда критерием может выступать хоть какой-нибудь, но практический результат, польза, а не сам факт участия в разговоре, типа как в спортивных соревнованием рассказывают что "главное не победа, а достаточно участия".

При написании ответа используется разметка Markdown.