2449 дней назадИнна

У мамы есть дом. Папа умер. В доме прописана мама и брат. Брат там никогда не жил. Мама прописала его после демобилизации из армии ещё лет 20 назад. Брат все это время живёт в России и возвращаться не собирается. Все заботы и о маме и о доме лежат на мне. Ни завещания, ни дарственной на этот дом у меня нет. Как правильно поступить с документами, что бы в случае маминой смерти иметь право на этот дом? Спасибо.

Краще нехай мама напише на вас заповіт. Але якщо цей будинок належить на праві приватної власності вашій мамі, ви маєте першочергове право на його спадкування, а мами брат є спадкоємцем другої черги і буде мати право успадкувати будинок, якщо ви відмовитеся від спадщини чи не приймете.

зніміть з реєстрації місця проживання (випишіть), адже від цього залежать і витрати на комунальні послуги, та і навіщо давати брати аргументи на підтвердження, що він постійно проживав (бо був зареєстрований) в будинку. Це здійснюється у Вашому випадку в судовому порядку.

Инна (автор вопроса)

Дякую за відповіді. Поки мама жива то виписати не можу. Адже мама є мама. Має надію що син приїде і буде мати де жити. Цікавить таке питання, право наслідування настає через півроку після смерті, яким чином треба буде вступати в право наслідування? Куди звертатись, чи потрібні якісь кошти для цього? Дякую.

Після смерті особи до пів року потрібно подати заяву в нотаріальну контору про прийняття спадщини, а після пів року- оформляти документи. Кошти потрібні перш за все на виготовлення технічного паспорта, податок ви не платите, оскільки є спадкоємцем першої черги.

Инна (автор вопроса)

Дякую за відповідь. Можна ще таке запитання: що належить робити в разі відсутності у мами права власності на дім?

нет собственности -нет наследства. может тогда через суд признавать право собственности на дом

Аноним

В вашем случае неясно, оформляла ли мама наследство после смерти папы, есть ли доля у брата. Если никаких документов у мамы, а тем более у вас нет, что тут предпримешь? Не станет мамы - немного больше (или намного больше) побегать придется, вот и все.

Аноним

Зачем через суд - мама фактически приняла наследство, нужно только оформить.

Аноним (автор вопроса)

В том то и дело что я не достоверно не знаю как оформлен дом , кроме того что мама в нем приписана. Знаю что это дом её родителей и несколько лет назад её брат и сестра ( а мои дядя и тетя) оформляли отказ от наследства в пользу моей мамы. Спрашивать напрямую как-то некорректно. Мама мнительная, подумает ещё что жду... Поэтому и интересуюсь разными вариантами, что бы знать что делать.

З такою мамою не відомо ще що вона надумала на майбутнє, можливо вже на когось заповіт написала. Якщо оформляла на себе будинок і на момент смерті не буде заповіту, то ви з братом в рівних частках спадкуєте майно мами.

брата рекомендую зняти з реєстрації саме для того, щоб у разі смерті матері він автоматично не вважався таким, що вступив у права спадкування і це рекомендую робити завчасно. А за відсутності документів на майно, визнаєте право на спадщину в судовому порядку, не проблема зазвичай.

Аноним

Посмотрите в реестре недвижимости, возможно узнаете на кого оформлен дом. Если дома там нет - деликатно намекните маме, что по новым законам дом должен быть внесен в новый реестр - "а то заберут" (ложь конечно, но надеюсь во благо) - тут все и проявится.

Аноним (автор вопроса)

Большое спасибо за советы! Очень помогли разобраться в ситуации. Теперь буду знать что делать.

При написании ответа используется разметка Markdown.