2443 дня назадАноним

чи можна роботодавцю знімати на відео і слухати через мікрофон працівника на робочому місці

ні, якщо на це немає письмової згоди працівника або це не описано в якомусь документі, з яким працівник ознайомлений при працевлаштуванні

Аноним (автор вопроса)

яким чином зробити якщо роботодавець самостійно встановлює відео камери і наглядає за персоналом а потім карає персонал дисциплінарними стягненнями, якими статтями керуватися і чи варто звертатися до суду

Керуйтеся ЗУ "Про захист персональних даних", ст. 407 ЦК України, ст. 32 Конституції України, ст.29 КЗпП України. Такі дисциплінарні стягнення можна оскаржити в судовому порядку, оскільки вони підтверджені неналежними доказами.

Вибачте, ст. 307 ЦК України

~= А Д В О К А Т =~

Там багато спрацьовує факторів. Хто власник приміщення де це проводиться? Які документи підписані при прийомі на роботу чи в слова, закладені в трудовому контракті? Які накази, розпорядження видавались з цього приводу? Як це врегульовано наприклад в колективному договорі?

І взагалі, зараз не соціалізм щоб працівники мали багато прав, фактично вони раби в умовах капіталізму з принципами "людина людині вовк", а не "товариш". Деякі основополагаючі трудові права ще можна і варто відстоювати в судах, але ж не з такими малозначними ситуаціями "бавитись". Ось станьте роботодавцем (зареєструйте фірму, наберіть та працевлаштовуйте працівників), тоді подивимся будете ви встановлювати жорсткий контроль за ними (які крадуть, підставляють роботодавця при роботі з клієнтами тощо) чи будете їх довіряти, як своїм "братам".

Подавати в суд завжди можна, але про що? Хочете позбавитись роботи - то краще звільніться, будете мати менше проблем та витрат, адже суди це затратні "проекти".

Не правильна позиція. В суд звертатися з позовом потрібно про визнання дій власника неправомірними щодо притягнення до дисиплінарної відповідальності та скасування наказу, в цій ситуації, якщо дійсно не було письмового попередження працівників про відеозйомку, дії роботодавця є неправомірними і порушують право на особисте життя, з цього приводу є практика Європейського Суду на користь працівника.

~= А Д В О К А Т =~

Позиція не неправильна, а РЕАЛЬНА. Розмовляв з декількома роботодавцями "середньої руки" - вони довго сміялись. Всі працівники у них "в кулаці" - які скарги на відеозйомки??? Хіба десь на державній службі/роботі таке можливо застосувати (тобто офіційний захист працівників від відеозйомки), але ж ніяк не в "бізнесі". Хотів би подивитись на того працівника (скільки він ще "протягне") в наших умовах (а не в Європі !!). Особливо при умові коли з питання так і не відомо: було чи не було "письмове попередження працівників про відеозйомку" - тобто де є дані з питання, що цього не було? Людина сама ніколи не пам'ятає, що підписувала при початку роботи і навіть копії контракту чи трудової угоди скоріш за все не має на руках. Це ж наш "менталітет", а не "європейський". Наприклад, як європеєць міг би працювати не взявши обов'язково другий свій примірник трудового договору чи контракту мсобі "на руки"? А у нас?? То які "європейські" оцінки ситуації тут можливі?? Хіба на паркеті в кондиційованому кабінеті юриста-теоретика чисто щоб подискутувати. Всім відомо як (ЯК !!) виконують у нас навіть прямі рішення Європейського суду, не кажучи вже про "непрямим чином", як прецеденти. Ще менше ніж наші в %, то про що мова?

Ужас, що за песимізм!!! При чому тут державна чи приватна форма власності?! Почитайте судову практику з приводу відеозйомки без попередження працівників. Мало хто із наших роботодавців при ознайомленні з умовами праці зазначає про відеозаписи працівників. Автор питання може переглянути свій трудовий договір, який навряд чи укладався, а просто було винесено наказ про прийняття роботи, він також може почитати із якими умовами праці його було ознайомлено під час працевлаштування, де я теж сумніваюся, що було обумовлено про відеозйомку, хоча різне могло бути....

Резюме. Якщо Ви не надавали згоду на такого рода маніпуляції, шляхом підписання трудової угоди тощо, з урахуванням пунктів проведення відео та аудіо фіксації трудового процесу то - знімати на відео і слухати через мікрофон працівника на робочому місці не можна.

При написании ответа используется разметка Markdown.