2443 дня назадАноним

На сумму возмещения морального вреда физлицо должно оплатить НДФЛ, ЕСВ и военный сбор. Кто это должен сделать? Тот кто выплачивает по решению суда или тот, кто получает

а причем налоги к выплате морального вреда физическим лицом!????? такое лицо не есть налоговым агентом по отношению к другому физлицу

згідно з пп. «а» пп. 164.2.14 п. 164.2 ст. 164 ПКУ визначено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, крім сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров'ю.

відповідно до пп. 1.7 п. 16.1 підрозділ 10 розділу XX Перехідних положень ПКУ звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.51, 165.1.52 пункту 165.1 статті 165 ПКУ.

Отже, виходячи з наведених норм ПКУ сума відшкодування матеріальних збитків, яка за вироком суду відшкодовується громадянину підприємством внаслідок заподіянню шкоди його здоров’ю чи майну, не включається до оподатковуваного доходу та не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Водночас, суми відшкодування моральної шкоди, які відшкодовуються громадянину внаслідок заподіяння шкоди здоров’ю громадянина чи його майну, включається до загального оподатковуваного доходу громадянина і підлягає оподаткуванню на загальних підставах за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 ПКУ – 15 (20) % (з 01.01.2016 - 18 %) та військовим збором - 1,5 %.

Если Вам возмещает моральный ущерб физическое лицо, то автоматически данная операция облагается налогом. А оплачивает данное мероприятие конечно выгодополучатель - то есть Вы.

~= А Д В О К А Т =~

Да, в вопросе идет речь о выплате не предприятием, а физ.лицом по решению суда автору вопроса - также физ.лицу. Тогда налоги естественно оплачивает автор вопроса, который и получил "доход".

При написании ответа используется разметка Markdown.