2442 дня назадАноним

Пол года назад сделал одному человеку машину ( покрасил крыло и часть бампера) стоимость еденоразовой работы составила 15000. Спустя пол года на крыле появилась трещина длиной 5см. Я предложил шупеределать работу а он требует деньги и угрожает расправой. Причем стоимость переделки составляет меньшую сумму тк помимо покрасочных работ произвел и рихтовочные а сейчас надо переделать только покрасочные. Как поступить в данной ситуации?

Ви договір укладали? Гарантійний строк визначено? Якщо ні, тоді читайте ч. 3 ст. ст. 10 ЗУ "Про захист прав споживачів": у разі виявлення недоліків у виконаній роботі (наданій послузі) споживач має право на свій вибір вимагати:

1) безоплатного усунення недоліків у виконаній роботі (наданій послузі) у розумний строк;

2) відповідного зменшення ціни виконаної роботи (наданої послуги);

3) безоплатного виготовлення іншої речі з такого ж матеріалу і такої ж якості чи повторного виконання роботи;

4) відшкодування завданих йому збитків з усуненням недоліків виконаної роботи (наданої послуги) своїми силами чи із залученням третьої особи;

5) реалізації інших прав, що передбачені чинним законодавством на день укладення відповідного договору.

Зазначені вимоги підлягають задоволенню у разі виявлення недоліків під час приймання виконаної роботи (наданої послуги) або під час її виконання (надання), а в разі неможливості виявлення недоліків під час приймання виконаної роботи (наданої послуги) - протягом гарантійного чи іншого строку, встановленого договором, чи протягом двох років з дня прийняття виконаної роботи (наданої послуги) у разі відсутності гарантійного чи іншого строку, встановленого законодавством або договором.

В такому випадку повернення коштів не передбачено.

Але якщо споживач доведе, що під час виконання вами робіт було виявлено істотні недоліки в роботі, тоді він має право на розірвання договору і відшкодування збитків відповідно до п. 4 ст. 10 ЗУ "Про захист прав споживачів": за наявності у роботі (послузі) істотних недоліків споживач має право вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

Якщо істотні недоліки було виявлено в роботі (послузі), виконаній з матеріалу споживача, споживач має право вимагати на свій вибір або виконання її з такого ж матеріалу виконавця, або розірвання договору і відшкодування збитків.

Зазначені вимоги можуть бути пред'явлені споживачем протягом строків, передбачених нормативно-правовими актами та нормативними документами, умовами договору, а в разі відсутності таких строків - протягом десяти років.

якими документами підтверджується виконання робіт?

~= А Д В О К А Т =~

Немає договору - немає споживача.

А якщо у споживача є квитанція про оплату за роботи, то що тоді? Немає договору?

~= А Д В О К А Т =~

За ремонт авто у "приватника" ніколи ніхто ніяких квитанцій не дає. Треба було в автосервіс йти - то влупили б ціну в 2-3 рази більшу (зато з квитанціями!) - тому й звертаються до хороших "приватників" з репутацією але без квитанцій.

ЗУ Про захист прав споживачів поширюється лише якщо виконавець (продавець) ФОП чи юр. особа, може тут взагалі в себе в гаражі особа халтурить

При написании ответа используется разметка Markdown.