2397 дней назадАноним

Працiвник пiдприемства вiдмовився виконувати наказ змiнного майстра. Змiнний майстер написав на нього доповiдну i доповiв директору. Директор сказав працiвниковi щоб писав заяву на звiльнення за власним бажанням. Той написав заяву,зiбрав своi речi i зайшов в кiмнату змiнного майстра ,а його в цей момент там не було.I вiн справив велику i малу потребу органiзму прямо на його робочому столi. Камера вiдеоспостереженню зафiксувала як вiн заходив i виходив (вона установлена в коридорi). Майстер визвав полiцiю i написав заяву про хулiганство.

звертайтеся до адвоката Балаушка, він спеціалізується на таких справах

~= А Д В О К А Т =~

По-перше, немає належних доказів що це вчинив саме він (камера лиш непрямий доказ - цього замало). Адже він міг зайти, а там вже це було (може його сам майстер так і підставив - наприклад взяв ранковий "моціон" працівника з "відповідної кімнати" і сам поставив собі на стіл перед його приходом щоб потім обвинуватити - чому НІ?).

По-друге, відсутня обов'язкова ознака будь-якого хуліганства (адміністративного чи кримінального) - а саме відсутнє порушення громадського порядку, для якого потрібна ПУБЛІЧНІСТЬ вчинку, а не "в тихую" навіть без свідків та потерпілих. Вже навіть не висвітлюється питання про суб'єктивну частину (умисел та інше, адже може бути що людині справді стало погано за медичними показниками, принаймі якщо так заявить, то чим доводити інше?). Крім того, адже порушення ГРОМАДСЬКОГО порядку передбачає наявність оцієї хоча б якої-небудь ГРОМАДСЬКОСТІ (тобто вищевказаної публічності) в момент вчинення, а не після вчинення.

Те що будь-що незрозуміле, на що важко знайти спеціальну статтю кодексів, часто "списують" на універсальну статтю про хуліганство - це відомі обставини, проте за чистоту та точність кваліфікації за це похвалити не виходить однак в таких випадках. Так можна дійти до того, що якщо людина чихнула голосно (порою від такого можна справді інфаркт отримати, але тим не менше) навіть в підвалі будинку, то що, робити висновок, що це вчинено "хуліганство", хай навіть і дрібне?

Вважаю, що особливо в даному випадку (зокрема, в частині мотивації, тобто з суб'єктивної сторони "злочину") - взагалі йде мова про особисті неприязні відносини між працівником і майстром (що далеке віх складу будь-якого хуліганства!).

Як альтернатива це може бути адміністративне чи кримінальне самоуправство:

КУпАП

Стаття 186. Самоуправство
Самоуправство, тобто самовільне, всупереч встановленому законом порядку, здійснення свого дійсного або гаданого права, що не завдало істотної шкоди громадянам або державним чи громадським організаціям, -
КК У

Стаття 356. Самоправство

Самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника.

АБО

Стаття 161. Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками

1. Умисні дії, спрямовані на розпалювання...   ...ворожнечі та ненависті, на приниження...  ...честі та гідності, або образа почуттів громадян у зв'язку з...   ...майнового стану...  ...або ІНШИМИ ознаками -
~= А Д В О К А Т =~

Як в воду дивився! Молодець проти овець, а проти молодця сам ...

Аноним (автор вопроса)

161 тут немае i близько. З56 немае бо не завдано значноi шкоди. 186КУПАП? Навряд чи. Швидше 173КУПАП. Але все ж таки давайте прочитаемо коментар до статтi 296ККУ(Сайт 42 юриста): ..."КК не пов'язуе наявнiсть хулiганства з його вчиненням в громадських мiсцях. Таким чином,громадський порядок може бути порушений i за вiдсутностi стороннiх осiб,у присутностi лише потерпiлого(вночi,у безлюдному мiсцi,в квартирi). ...Хулiганство може полягати у проявах безсоромностi. ...Хулiганство може виражатися у вчиненнi дiянь,якi передбаченi iншими статтями. ...Хулiганство це прагнення показати свою зневагу до iснуючих правил та норм поведiнки в суспiльствi,самоутвердитися за рахунок приниження iнших осiб,протиставити себе iншим громадянам,суспiльству..." Як бачимо ознаки 296ККУ тут наявнi,але доказiв дiйсно мало. А от для 173КУПАП достатньо буде протоколу,складеного на мiсцi вчинення правопорушення.

Аноним (автор вопроса)

А крiм Балаушка що iншим юристам слабо? I ЮРИДИЧНI ПОСЛУГИ У МIСТI ЛЬВОВI щось хутко зникли.

~= А Д В О К А Т =~

Не ті коментарі читаєте... Сайт 42 юриста - не панацея по коментарях. Хуліганство не може мати місце у безлюдному місці чи "один на один" в квартирі (у вашому випадку взагалі без присутності жодної іншої людини). Знайдіть хоч одне рішення суду (в реєстрі судових рішень), що дійшло до касаційної інстанції (а краще Верховного суду), де засудили хулігана який "хуліганив" у безлюдному місці чи "один на один" в квартирі - тоді поговоримо. А так це "кожен при своїй думці", при чому один не правий, оскільки істин не буває багато - вона ОДНА, а не в кожного своя "правда". Т.Г.Шевченко в словах "у кожного своя правда і воля" - мав на увазі зовсім інших контекст, не юридичний, а можливо політичний.

ОСЬ ЦИТАТА З "НОРМАЛЬНОГО" НАУКОВОГО КОМЕНТАРЯ: "Порушення громадського порядку визначається з урахуванням місця вчинення хуліганських дій, Їх тривалості, кількості і характеристики потерпілих, ступеня порушення їхніх прав та законних інтересів тощо. Таким чином, грубе порушення громадського порядку має місце тоді, коли йому заподіюється істотна шкода, коли хуліганство пов'язане з посяганням на інші правоохоронювані цінності, задля збереження яких підтримується громадський порядок, коли це зачіпає інтереси багатьох осіб, коли відновлення порядку вимагає значних, тривалих зусиль."

~= А Д В О К А Т =~

У ВАШОМУ ВИПАДКУ З ЙМОВІРНІСТЮ 99,9 % СЛІД ШУКАТИ РОЗМЕЖУВАННЯ МІЖ 186 КУпАП або 356 КК У (ЯКЩО ДІЙСНО БУДЕ "ЗНАЧНА" ШКОДА - АДЖЕ МОГЛИ БУТИ ПОШКОДЖЕНІ ВАЖЛИВІ ДОКУМЕНТИ НА СТОЛІ ТОЩО). А ЩЕ, ТАКИ "ХРОМАЄ" ДОКАЗОВА БАЗА. ЯКЩО ВІН ПІДЕ У ВІДКАЗ - ВВАЖАЙТЕ, ЩО ДОСТАТНІХ ДОКАЗІВ НЕМАЄ, АЛЕ ЇХ ЩЕ МОЖНА "ПІДЗІБРАТИ". МОЖЛИВО КОМУСЬ РОЗПОВІДАВ ПРО СВОЇ НАМІРИ ЧИ ПОТІМ РОЗПОВІДАВ ПІСЛЯ ВЧИНЕННЯ ТОЩО. І САМИЙ ГОЛОВНИЙ ДОКАЗ ЗАБУЛИ - ЕКСПЕРТИЗА БІОМАТЕРІАЛІВ (ЧИ НАВІТЬ ДНК) - ЦЕ ВЖЕ БУДЕ ТОЧНО ДОСТАТНЬО. А ВАРТІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ БУДЕ ВІДШКОДОВАНО З ВИНОВНОГО.

КУпАП

Стаття 186. Самоуправство

Самоуправство, тобто самовільне, всупереч встановленому законом порядку, здійснення свого дійсного або гаданого права, що не завдало істотної шкоди громадянам або державним чи громадським організаціям, -

КК У

Стаття 356. Самоправство

Самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника.

Кто-то установил экспертным способом принадлежность фикалий указанному лицу, может мастер сам на радостях это сделал... а Вы человека наказать пытаетесь.

Аноним (автор вопроса)

А вопрос и не звучал"Как привлечь?". Вопрос звучал"Какая статья будет применена (если докажут)?". Интересно а Вы ,Владилен,как считаете. Какая статья будет применена?

"I ЮРИДИЧНI ПОСЛУГИ У МIСТI ЛЬВОВI щось хутко зникли."

Зникли, бо вирішувати лінивим студентам неадекватні задачі про те, як хтось наклав на столі не наша спеціалізація. Балаушка з собою на пари беріть))))))

Аноним (автор вопроса)

ЮРИДИЧНI ПОСЛУГИ у мiстi Львовi, психолог з Вас нiкудишнiй. Я ,насправдi,не студент. Я спiвробiтник цього "хулiгана". А цiкавлюся ,бо вiн у мене грошi брав у борг ще до цього всього. Мабуть уже не вiддасть. А на цей сайт я потрапив зовсiм випадково. Просто шукав коментар до слова"Хулiганство". Так що вибачте, якщо щось не так.

Аноним (автор вопроса)

Або просто не компетентні у кримінальному праві, то так і скажіть не встидайтесь. Адже не всі напрямки можливо знати юристам, їх же так багато.

При написании ответа используется разметка Markdown.