2411 дней назадГригорій

Мені видали нотаріальну довіреність. Дуже часто вимушений звертатися з нею до різних державних структур. І кожного разу у мене вимагають долучати, навіть до звернень, ксерокопію на 2 аркушах цієї довіреності. Невже недостатньо її показати в оригіналі, як і мій паспорт?

~= А Д В О К А Т =~

А чим вони потім доведуть, що представник діяв законно, а не був якийсь шарлатан? Треба "ввійти і в їх положення".

Григорій (автор вопроса)

Яким нормативним документом регламентується клонування незавірених копій нотаріальних довіреностей та долучення їх у справи з запитами до органів виконавчої влади?

Аноним (автор вопроса)

Яким документом регламентується "вхід в положення"?

~= А Д В О К А Т =~

Такого документу дійсно немає. Хіба що можуть бути внутрішні інструкції у кожній організації, але вони ж для вас не є обв'язкові. Формально ви повністю правий. Більше того, ЗУ "Про захист персональних даних" надає вам право не дозволяти використовувати ваші персональні дані без згоди. Але це наражається на ряд протиріч, різності менталітету в Європі та у нас. Наприклад як тоді працювати банкам, роботодавцям тощо? Так, зараз всім їм потрібно заповняти додаткові заяви, що "не заперечую проти використання моїх персональних даних там то і там то", а спробуйте не надайте такого дозволу - так не влаштуєтесь на роботу, не отримаєте обслуговування в банку тощо. То який в цьому всьому зміст, він розчиняється у практичних вимогах повсякденного життя. Одної бюрократії більшає, а захисту як такого все одно немає в наш час хакерів, електронних баз даних, які можна придбати недорого, доступно і т.п.

От уявіть собі. Ви заборонили робити копію з своєї довіреності. Так її можна зробити таємно від вас прилаштованим цифровим фотоапаратом з дистанційним управлінням чи з застосуванням відеокамери високого розрішення де можна зупинити кадр і потім побачити все, що потрібно. Причому все це недорого доступно практично кожному придбати та встановити. Ну і що дасть вам те, що ви будете думати що інформація про вас ніде не оприходувана, а насправді це не так? Ось якщо у 19 століття вернутись, то там це можливо мало б зміст... але не в 21-му.

Григорій (автор вопроса)

Відеокамера з "зупиненим кадром" - це круто! А так я сам несу їм усю " текстовку і напрямки дій", які цією довіреністю передбачені.

Якщо я, приміром, заштрихував би, або тим же фломастером, замалював саме те, що не стосується, банку, або управління пенсійного фонду, що би мені "було" за таке?

~= А Д В О К А Т =~

Спробувати можливо (наприклад так робить ЦРУ при розсекречуванні старих секретних матеріалів - там майже все, 50-80 % заштриховано чорним і що тоді залишається читати - то є мало корисно), але перед тим варто погодити з тими, хто таку копію "відбирає" та переконувати їх у вашому праві на таку дію, на захист персональних даних у кожному конкретному випадку тощо. Не думається, що при теперішній далекій "підготовці" кадрів дрібних чиновників-"планктонів" на місцях (набраних в основному із напівграмотних селян або мажорів) вам буде легко це забезпечити. Потратите часу в пять-десять разів більше, поки той "кадр" погодить таку несподівану для нього дію з таким же "кадром"-начальником, який "недалеко втік" від першого "прийомщика" документу.

Леся Целикова 0505542573

Ох и что же в такой доверенности должно быть написано что ее копию не желают оставлять. Проблема ни о чем. Да и не всегда копии просят иногда достаточно оригинала и паспорта.

Григорій (автор вопроса)

Лесю, Ви помиляєтесь. Я вже з десяток років користуюся довіреностями від літньої особи - допомагаю їй у вирішенні різних питань: пенсійних, житлових, з нерухомістю, і т.ін. Інтересі у суді представляють її адвокати. А от під час звернень до ЖЕКів, кооперативів, у пенсійну чи то реєстраційну службу, на пошту, енергозбут, міськгаз - усі читають і мусолять цю довіреність на двух аркушах... Що я тільки не чув від "кадрів", - це ж ходячі анекдоти! За ці роки звернув увагу ось на що: навіть якщо я звертаюся з запитом про інформацію - на який ляд усьому ЖЕКівському персоналу читати про ті дії, на які уповноважила мене людина? І що цікаво - вимагають долучити довіреність про те, чи маю Я ЗНАТИ ЦЮ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ОСОБУ, ЯКА ВИДАЛА МЕНІ ДОВІРЕНІСТЬ. Дебілізм якийсь.

При написании ответа используется разметка Markdown.