2344 дня назадНеизвестный

Вітаю, мені 17 і я навчаюся на другому курсі. Планую влітку поїхати з друзями автостопом по Європі, в мене є для цього всі документи, окрім дозволу від батьків. Тож, чи можна в 17 років самостійно перетинати кордон без дозволу чи письмового підтвердження від батьків?

Можна. Стаття 313 ЦК України. Право на свободу пересування

  1. Фізична особа має право на свободу пересування.

  2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на вільне самостійне пересування по території України і на вибір місця перебування.

Фізична особа, яка не досягла чотирнадцяти років, має право пересуватися по території України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

  1. Фізична особа, яка є громадянином України, має право на безперешкодне повернення в Україну.

Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

Фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

  1. Фізична особа може бути обмежена у здійсненні права на пересування лише у випадках, встановлених законом.

  2. Фізична особа не може бути видворена з обраного нею місця перебування, доступ до якого не заборонений законом.

  3. Законом можуть бути встановлені особливі правила доступу на окремі території, якщо цього потребують інтереси державної безпеки, охорони громадського порядку, життя та здоров'я людей.

~= А Д В О К А Т =~

Юридично можна, але ж з мотивів безпеки чи доцільно? В Європі зараз не так спокійно як колись, адже там зараз засилля біженців, теракти, згвалтування тощо. Поцікавтесь ЗМІ - ваші батьки можуть посивіти за час вашої самовільної відсутності (це якщо ви ще повернетесь!!) - пожалійте їх, адже вони вас все ж виростили, затратили стільки сил, здоров'я та нервів, а ви з ними так... Це не справедливо, адже ви теж колись станете батьками - невже бажали би щоб і з вами так само поступили ваші "чада" ???

При написании ответа используется разметка Markdown.