2326 дней назадАноним

Добрый день! Хочу спросить, если можно. У меня такая ситуация, я прожил в браке со второй женой 11 лет, после развода она осталась жить в доме, дом был куплен до брака с ней, но будучи уже в браке с ней выкупал половину у первой жены и пристроил ещё 2 комнаты, скажите пожалуйста на что она может претендовать и как поделиться дом. И может ли она приводить в этот дом будущего мужа. Документы все на мне, и нигде не прописано, что она совладелец и является ли она таковой.

Дружина може легко визнати будинок спільною сумісною власністю подружжя і отримати право приватної власності на частку будинку, а який саме розмір частки їй присудити суд буде вирішувати, виходячи із того, наскільки вартість будинку збільшилася за час шлюбу. Стаття 62 СК України. Виникнення права спільної сумісної власності подружжя на майно, що належало дружині, чоловікові

  1. Якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

  2. Якщо один із подружжя своєю працею і (або) коштами брав участь в утриманні майна, належного другому з подружжя, в управлінні цим майном чи догляді за ним, то дохід (приплід, дивіденди), одержаний від цього майна, у разі спору за рішенням суду може бути визнаний об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

На даний час без вашого дозволу вона не має права приводити посторонніх осіб, тому якщо він проживає в цьому будинку, можете виселити його, подавши позов до суду.

Аноним (автор вопроса)

Я работаю и работал официально, и сам всё своими силами и средствами строил, а бывшая жена нигде не работала, мотивируя это тем, что работы нигде нет. Спасибо Вам большое за разъяснения.

Стаття 60 СК України. Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя

  1. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

  2. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Але вирішення конкретної справи залежить від багатьох обставин і деталей і саме вони мають вирішальне значення для справи.

Леся Целикова 0505542573

Часть которая ей принадлежит можете определить договором или через суд. А вот будущий ее муж может с ней проживать в ее доме.

Аноним (автор вопроса)

Будущий муж ее может с ней проживать после раздела дома в ее половине, я правильно понимаю? Меня интересует может ли она его приводить, пока дом не разделён и собственником являюсь я.

В гості може приводити, а проживати без вашого дозволу він на даний час не має права.

При написании ответа используется разметка Markdown.