2291 день назадВалентин, е-пошта: svv_k@ukr.net

Ми з дружиною зі студентських років мали дружні стосунки з літньою жінкою- громадянкою України, яку звати А.Г. (далі А.Г.). Згодом стосунки перепосли, якщо не в родинні то принаймі в особливі - довірчі. Коли А.Г. було 68 років і в неї помер чоловік, а перед тим вона поховала свою матір, вона залишилася сама (так ми думали) і запропонувала нам угоду: вона заповідає нам свою квартиру в Києві та дачу (будинок в селі Яготинського району), а ми беремо на себе зобов’язання сплачувати щомісячно комунальні платежі та послуги телефонного зв’язку та телебачення. Тоді нам з дружиною було по 45 років. Минуло 6 (шість) років і стосунки певним чином стали менш довірливими і щоб зняти деякі сумніви у чесності взаємних намірів А.Г. вирішила подарувати нам 1/2 частину своєї квартири, а на іншу 1/2 частину оформила заповіт - на мене та дружину в рівних частинах. На той час дачу (будинок в селі Яготинського району) А.Г. вже продала. Крім цього, вона склала «Договір про умови дарування 1/2 частини квартири» (далі Договір), який ми з дружиною і А.Г. підписали. Договір нотаріально не посвідчувався. Йшов час, ми чесно виконували свої зобов’язання: надавили фінансову допомогу, виконували різні послуги, моральну підтримку та т. ін. Пройшло ще 11 (одинадцять) років і А.Г. (їй вже виповнилося 86 років) повідомляє нам, що ще 10 (десять) років назад вона подарувала свою 1/2 частину квартиру третій особі – О.В., яка проживає за кордоном і наразі є громадянкою іншої держави. Але увесь цей час А.Г. отримувала від нас кошти, різну допомогу, вимагала від нас виконувати певні роботи та ін. і ніяким чином не повідомляла про свій вчинок та зберігала від нас в таєниці факт дарування частини квартири, яку нам нотаріально заповіла. Крім цього, ми напевно знаємо, що О.В. була раніше проінформована про те, що А.Г. подарувала нам 1/2 частину квартири, а на іншу 1/2 частину оформила заповіт у нотаріуса, але також нам нічого про факт дарування їй частини квартири не повідомила, хоча таку можливість мала і має її зараз.

Питання.

1) Яким чином розірвати «Договір про умови дарування 1/2 частини квартири» у зв’язку із новими обставинами, а саме: нам обіцяли квартиру, а ми (я і моя дружина, вже пенсіонери) зможемо колись отримати за свої послуги та витрачені протягом 17 (сімнадцяти) років гроші тільки 1/2 частини квартири, тому що за умовами Договору А.Г. де-факто залишається до сіх пір господаркою і розпорядником всієї квартири?

2) Чи можна кваліфікувати приховування факту дарування частини квартири, яку нам заповідала А,Г., таким, що має суттєве значення для нас та нашої поведінки, з метою введення нас в оману та позбавлення нас права на майно відповідно до заповіту?

3) Чи можна кваліфікувати дії А.Г. та О.В. та їх бездіяльність, як шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб, що завдало значної шкоди подружжю – мені та моїй дружині?

  1. Жодним. Вважайте його неукладеним, бо той договір. що Ви підписали є нікчемним внаслідок недотримання правил укладення правочинів з нерухомістю.
  2. Спробуйте. Надішліть заяву до поіліції.
  3. Стосовно О.В. - однозначно ні.
Валентин, е-пошта: svv_k@ukr.net (автор вопроса)

Дякую за відповідь, пане Денис! Стосовно відповіді на третє питання. А якщо в ході розлілування з’ясується що А.Г. 10 років назад діяла під тиском О.В.?

Якщо буде доведено, що О.В. організувала цю схему або підбурювала А.Г. до вичнення шахрайских дій.

~= А Д В О К А Т =~

Але багато залежить не лише від самого факту подачі заяви до поліції, а від її наповнення, обгрунтованості, грамотності та вірно поставлених процесуальних вимог, вміння організувати належний контроль за її розглядом поліцією - інакше результат буде практично "нульовий". Якщо цікавить якісний та корисний юридичний супровід по вказаному питанню та оскільки може фігурувати конфіденційна інформація - звертайтесь безпосередньо на e-mail: advocate-s@i.ua або на САЙТ.

Валентин, е-пошта: svv_k@ukr.net (автор вопроса)

Дякую, пане Анатолію! Згоден з Вашими застереженнями, принагідно звернуся за порадою. Мене дуже хвилює поважний вік винуватиці, але ж як стримати скоєння зухвалого злочину без заяви до поліції, поки що не знаю!?

При написании ответа используется разметка Markdown.