2278 дней назадАноним

Шановні юристи, прохання надати будь-яку інформацію щодо інциденту з поліцією, оскільки жодна інформація щодо такого порушення в інтернеті відсутня. Ситуація наступна: ми з чоловіком поверталися о 20год. вечора з роботи на власному автомобілі, вирішили заїхати до магазину за покупками. За кілька метрів до парковки біля магазину нас зупинила поліція. Попрохали надати всі документи і вийти з машини. Перевіривши все необхідне, вони повідомили нас, що ми маємо порушення, порушення заключається в тому, що над заднім номерним знаком у нас не світилася лампочка. Сказали, що або ж зараз складають протокол або ж можна вирішити це питання мирним шляхом (всі розуміють, на що натякалося), в мене ця пропозиція викликала бурю емоцій, на що я попрохала показати своє посвідчення. Після цих слів, працівники поліції стали більш категоричні і сказали, що тепер вони складають протокол. Чоловік на підвищеному тоні попрохав мене не лізти в цю справу, що буде ще гірше. Він став пояснювати, що навіть і не бачив, що та лампочка не світиться і що нам додому рукою подати, оскільки магазин знаходиться поруч з житловим будинком, а вже завтра усуне цю несправність. На що працівники поліції сказали, щ ми вам даємо 5хв на вирішення цієї проблеми або ж ви від магазину не від'їдете, мовляв якщо ви рушете ми виписуємо протокол. Звичайно ж за такий час і в таких умовах ми не могли вирішити цієї ситуації і змушені були сидіти в машині більше 2год, очікуючи коли вони поїдуть (я так зрозуміла, в них аж через такий проміжок часу відбувся виклик, що змусило їх поїхати). Отже питаня в тому (я не розглядаю правомірність їхніх дій, оскільки всім відомо, що в них свої правила і закони) чи дійсно не вімкнена чи непрацююча освітлювальна лампочка над заднім номерним знаком вважається порушенням, що може призвести до зупинки і складанням протоколу, інформації щодо такого випадку в інтереті немає, а хотілося б на надалі знати чи є це порушенням на законних підставах, згідно теперішніх правил? Дякую за відповіді.

~= А Д В О К А Т =~

Так, шановна дружина водія, поліцейські формально праві (причому згідно всіх Правил і старих-радянських і нових-українських і європейських - тим більше!!), адже жодний освітлювальний прилад "не має права" не працювати на авто, особливо і темну пору доби. Уявіть, якщо б ви вчинили допустимо ДТП (наприклад, збили маленького хлопчика на пішохідному переході), а неробоча (навіть одна!!) лампочка на номерному знаку гіпотетично могла б допомогти вам незаконно зникнути-покинути місце ДТП (попросту втікти) та унеможливити для свідків (чи відеокамер по дорозі) розпізнати ваш номерний знак щоб вас ідентифікувати. І так ви змогли б уникнути покарання за вину в ДТП, чого держава звичайно не може допускати, для чого й передбачено освітлення саме 2-ма лампочками заднього номерного знаку, оскільки це більш гарантує результат візуального повного та вірного розпізнання номеру вашого авто на відстані (тим більше на значній відстані).

Тому звичайно поліцейські формально ПРАВІ, тому й зачіпились вони "знатно" і ви ще легко вийшли "сухими з води". А чому з жінками важко навіть хабаря давати-отримати. Тому що вони подекуди не розуміють в яку небезпеку "вляпались". Ось наприклад досвідчені терористи, грабіжники вже добре знають, що покажи звичайній жертві пістолета (автомата) і жертва починає все виконувати "під дулом вогнепальної зброї", розуміючи, що інакше можуть застрілити. І тоді для терориста все здійснюється достатньо легко і просто - отримав своє і розійшлись "миром" (і брати смертельний гріх на душу йому не потрібно). Це коли жертва мужчина - все так просто вирішується. Проте це не стосується частини істеричних жінок, які все одно починають кричати, панікувати, безсмислено опиратись проти непереборної для них сили і привертати для зловмисника непотрібну сторонню увагу, ще й попросту нервувати його. Тоді приходиться або оглушити таку "шумну" жертву, або й позбавити життя - оскільки вона не залишає для зловмисника вибору (а для поліцейських у вашому випадку - вчинити фіксацію порушення для штрафування вашого чоловіка на немалу суму). Проте покажи терорист жінці не пістолет (якого вона не боїться, оскільки не служила в армії, детективних фільмів не дивиться, крім романтичних серіалів-мелодрам, і навіть може не знати що це таке), а скажімо великий "поблискуючий в темноті" ніж (його вона бачила на кухні та навіть ранилась ним раніше при нарізанні салатів) - то результат буде для терориста більш благоприємний.

Це до того, що все що тут написано - ви могли й сама здогадатись без будь-яких юристів, проте ж вирішили запитувати і знову таки не довіряєте своєму чоловіку, який "краще знає" та зразу "в'їхав" в ситуацію і зрозумів що буде дорожче: законно платити великий штраф чи вирішити питання "полюбовно" набагато дешевше.

Звичайно потрібно боротись з корупцією, проявляти свідомість, проте це навряд чи стосується тих, хто наприклад відпочиває на Мальдивах під час Різдв'яних свят за півмільйона доларів.

Всі консультанти по протидії тероризму (грабуванню) - наголошують рекомендації для жертви нападу: краще виконуйте вимоги будь-якої "людини зі зброєю" безпрекословно - так ви збережете своє життя чи здоров'я. А вже потім будете мати можливість оскаржити дії, придумати план захисту своїх інтересів тощо. Головне не провокуйте нападника на агресивні дії, оскільки тільки вчинете гірше для себе, якщо ви не супергерой чи не суперпідготовлений спецназовець. А "корумповані злочинці в погонах" - це та ж сама озброєна банда, яка не рідко за дрібницю в умовах темної доби може простіше застрілити людину чи й двох людей і потім сказати що це на них "напали" (ще й лівий пістолет в руку мертвому вкладуть для наочності "нападу на поліцейських" чи горілку в горло заллють для створення "нетверезого стану" для експертів). Ото ж і кажу - ви ще легко вийшли - подякуйте своєму ангелу-охоронцю... Штраф - це саме менше що могло вам загрожувати - адже перед вами були озброєні люди! Тому на майбутнє краще слідкуйте щоб всі освітлювальні прилади на автомобілі ПРАЦЮВАЛИ справно (і взагалі його технічний стан був добрим) - це найкраща запорука не встрягти в халепу на пустому місці. І ведіть себе обачніше, емоції мало допомагають в складних ситуаціях, дійте краще "продумано" (наприклад зазделегідь придбайте відеореєстратор в авто та користуйтесь ним, фіксуйте всі розмови на відео чи хоча б на аудіо (дехто навіть зразу і Інтернет виставляє "ролик" щоб його не можливо було стерти стороннім - це зараз технічно не складно) - тоді можна буде згодом доводити ПРАВДУ набагато легше).

Не потрапляли ви ще в серйозні халепи - ось що вбачається...

При написании ответа используется разметка Markdown.