2261 день назадАндрій

Доброго дня! Потрібна допомога. Я працюю юрисконсультом, єдиний я в установі. Дію відповідно до типового положення про юридичну службу. Всі накази я погоджую (ставлю свій підпис), тим самим посвітчую, що наказ відповідає законодавству згідно типовим положенням. Накази про відрядження, які я погоджую не відповідають законодавству, а саме прописано в наказі відрядні не виплачувати. Це порушення КЗпП, штраф, за це становить у розмірі 32000 грн. Крім мене наказ цей погоджує головний бухгалтер, а головним підписантом є директор. У разі перевірки звичайно, що це порушення буде виявлено. Тепер запитання, яку відповідальність за це порушення буду нести я (юрисконсульт)? Чи буду я нести матеріальну відповідальність по відшкодування установі 32000 грн. штрафу? Чи ці кошти зможе з мене стягнути установа у розмірі 32000 грн., у звязку з невиконання своїх посадових обовязків? Хоч цей штраф накладають на юр. особу. КЗпП передбачено стягнення матеріальної шкоди. Будь ласка допоможіть розібратися з цим. Дякую за допомогу!!!

~= А Д В О К А Т =~

Юрисконсульт повинен сам у цьому розібратись, підібрати нормативну базу. Навскидку сказати - то матеріальної відповідальності юрисконсульта за візування наказів - практика ще не бачила. Щоб розібратись більш досконало, потрібно витратити не одну годину робочого часу. Тому оберіть юриста/адвоката з правої колонки та зверніться персонально - вам підготують грамотні необхідні звернення щоб все закінчилось позитивно. При цьому (клікнувши на «синій» текст імені юриста/адвоката) ви можете ознайомитись з рівнем кваліфікації конкретного фахівця, його іншими персональними даними, які він добровільно надав сайту, щоб допомогти вам здійснити правильний вибір та не потрапити на недосвідченого чи шахрая. Варто скористатись такою можливістю щоб отримувати якісну та корисну роботу!

Здравствуйте, коллега. Вам ли не знать, что за деятельность предприятия ответственность несет никто иной как - ДИРЕКТОР. Второй момент заключается в отсутствии в Ваших действиях фактора нанесения материального ущерба предприятию, о какой ответственности Вы говорите? Такую формулировку выбрал директор и настоял на ней директор путем подписания данного документа.

Да и напишите директору служебку о выявленных Вами несоответствиях законодательству в двух экземплярах и подайте через канцелярию.

Андрій (автор вопроса)

Тобто, я, як юрисконсульт візуючи (погоджуючи) своїм підписом наказ, який не відповідає законодавству, відповідальності, я за це нести не буду? У разі перевірки цих наказів з моєю візою (підписом) компетентним органом будуть виявлені ці порушення без проблем, за які будуть накладені штрафи на юридичну особу. Чи зможуть ці штрафи, які наклали на юридичну особу, директор (юр. особа) стягнути з мене? Як, я вже зазначав директор головний підписант. Про ці порушення керівництво знає все. Я намагався привести ці накази до відповідності, але за це в мене були не приємності. Не підписати наказ теж не можу, тому що знов піддамся тиску. Знаю, що у разі виникнення такої ситуації (накладання штрафів на юр. особу) будуть вимагати, щоб я сплатив понесені збитки своїм коштом, мотивуючи тим, що ти завізував наказ чим підтвердив його законність і ти завдав цим збитки установі, так як установа сплатила ці штрафи.

~= А Д В О К А Т =~

Вам потрібно обрати чи потрібна вам така робота з такими ризиками та відношенням керівництва, тому що всі неприємності можуть "народитись" тільки з подачі керівництва або власника. Якщо залучити іншого ще більш грамотного юриста, то можна "підвести" ситуацію до якоїсь з відповідальності (навіть кримінальної), принаймі не повної, але суттєвої; крім того, можна "відрегулювати" розміром зарплати/премії тощо - якщо немає взаємопорозуміння з начальством, то це не приведе до добра рано чи пізно. Пора розпочати пошуки нової роботи (і в такому випадку буде "не гріх" і в одного з конкурентів). Наприклад, не став би візувати незаконні накази, краще б звільнився (до речі, деколи так і вчиняв по життю та не жалкую за цим з роками).

Леся Целикова 0505542573

Уважаемый Андрей. Внимательно прочитайте свое положение и что в нем написано за Вашу ответственность. Визирование приказов должно также быть предусмотренно каким -то внутренним документом, а соответственно в этих документах также прописано ваша ответственность. Знает или нет директор- вопрос спорный, если Вы как юрист не уведомили его письменно- он может и не знать и в дальнейшем , ссылаясь на те же внутренние приказы или даже через суд потребовать от Вас возмещения ущерба который Вы принесли предприятию. Изучайте документы своего предприятия и при каждом нарушении фиксируйте его служебками, дабы никто не сказал что он не был уведомлен, а возле своей подписи в проэкте приказа пишите что то типа ознакомлен, замечания поданы директору в служебной записке от такого то числа.Ну и понятно что служебка в 2-х экз и у Вас экз с подписью директора или его секретаря. Если Вы слабы в корпоративном праве, может стоит Вам немножко поработать где-то помощником юриста, возможно даже в каком -то крупном предприятии. Не сердитесь- но это азы документооборота и юриспруденции. Вы можете навредить себе и предприятию по своему же незнанию. Но все же - хорошего Вам разрешения данной ситуации.

При написании ответа используется разметка Markdown.