2246 дней назадАноним

Доброго дня! Чи можете проконсультувати у сфері спадкування? Є таке запитання: Зять доглядає за тещею(його дружина померла кілька років тому). Теща хоче після своєї смерті залишити квартиру зятеві та внукам. Проте у неї є ще син, який не піклується про неї, але має свої плани на квартиру. Як у такому випадку краще зробити: оформити договір довічного утримання, спадковий договір чи заповіт на зятя?

Леся Целикова 0505542573

Я б оформляла договір довічного утримання, але б до підписання отримала офіційне заключення щодо стану здоровя у психотерапевта, нарколога, нервопатолога. А саме краще звісно це договір дарування ( моя думка). Але довідки також бажано мати на момент підписання будь-якого договору.

~= А Д В О К А Т =~

А я б оформив би заповіт (особливо якщо діяти в інтересах тещі). Дешево, швидко, можна й без довідок, а результат практично такий самий. Та ще й теща може передумати просто помінявши спадкоємця у нотаріуса, якщо зять себе невірно поведе. А з договором довічного - це практично маловірогідно вирішити та ще й тільки через суд.

А за завещание

Аноним

А если сын пенсионного возраста? Получит часть, потом с ним разбираться. Зачем?!

~= А Д В О К А Т =~

Хорошо ещё что анонимов в ветке не появилось (чтоб не накаркать, тьфу-тьфу-тьфу...), а то были бы ещё комментарии.

при заповіті син може мати право на обов*язкову частку, я за спадковий договір або довічного утримання

Аноним

Спасибо, Юлия Викторовна и Леся Кондратенко.

Автор запитання (автор вопроса)

Анатолій Миколайович, а чому договір довічного утримання маловірогідно? Тим більше, що теща прийняла зятя, як рідного сина. І зять точно не поведе себе невірно. Просто є ризик від сторони спадкоємця по закону.

Автор запитання (автор вопроса)

Юліє Вікторівно, як можна тоді оформити спадковий договір, щоб із сином не виникло ніяких проблем? Я запитую в інтересах цієї жінки та її зятя.

~= А Д В О К А Т =~

По договору довічного утримання право власності на цю квартиру переходить до зятя зразу після підписання цього договору, а не згодом, як ви напевно помилково думаєте. І розірвати його потім (а життя довге - всяке трапляється - наприклад, "зять заведе коханку") через суд (якщо теща "передумає") буде утруднено (тому й писав, що маловірогідно). То як при цьому інтереси тещі захищені? Ось - "слабувато".

А при заповіті, право власності переходить лише після смерті тещі. Та ще й по ходу життя теща змогла б без проблем поміняти заповіт без суда, просто у нотаріуса. А про різницю затрат навіть не згадую: при договорі ВЕЛИКІ, а при заповіті КОПІЙОЧНІ.

Для запобіганню оскарження чи скасування договору отримайте довідку з лікарні про психічний стан здоров"я вашої тещі, як писала Леся Кондратенко вище і для посвідчення договору виберіть професійного нотаріуса.

Аноним (автор вопроса)

А може, краще спадковий договір?

~= А Д В О К А Т =~

Щось вже вирішіть - вам все описали... Чи вам потрібно ще детальніше?

Юрист Денис

Добрый день. Я бы посоветовал завещания . Хотя всё варианты хорошие . Так что вам выбирать .

~= А Д В О К А Т =~

І насамперед тому, що це малозатратно при оформленні (копійки!) - для чого платити значно-значно більше за сумнівну перевагу?

При написании ответа используется разметка Markdown.