2079 дней назадНиколай

Доброго дня. Придбав квартиру згідно закону України по договору ФФБ. Між мною та фінансовою компанією вкладено договір ФФБ. Відповідно існують і Правила ФФБ. Згідно договору, завершення будівництва планувалось 31.12.2017 та видача ключів під заселення 31.03.2018. На разі об"єкт все ще не введений в експлуатацію. Нова озвучена дата 31.09.2018 що говорить про затримку в 6 місяців (180днів). Також згідно договору я маю оплатити додаткові квадратні метри за результатами обміру БТІ та залишкову винагороду в 0,5% за послуги Фінансової компанії. Обміри вже проведено, і на моїй площі нараховано додатково 1,5 кв.м.. Крім того я орендую квартиру і за таку затримку я несу матеріальні витрати за кожен місяць затримки.

Моя ціль отримати від забудовника якусь вигоду для себе яка б покрила хоча б мої збитки або щоб забудовник "подарував" в знак компенсації мені ці додаткові 1,5 кв.м.

В договорі та в правилах ФФБ сказано: "Забудовник, як особа, яка згідно із законодавством має право на виконання функцій замовника будівництва для спорудження об'єктів будівництва та уклала договір з управителем несе відповідальність згідно чинного законодавства України та Договору управителя із забудовником за невиконання зобов'язань щодо організації спорудження об'єкта будівництва та своєчасного введення його в експлуатацію незалежно від обсягу замовлення на будівництво, підтвердженого Управителем; несе відповідальність власним майном за невиконання зобов'язання щодо перерахування коштів на рахунок ФФБ для проведення Управителем розрахунків із Довірителями ФФБ."

Дослідивши ситуацію я розумію що можу скористатись статтею 883 ЦК України та ЗУ Про захист прав споживачів. Планую написати лист-Претензію з указанням на зобов"язання виплатити пені в розмірі 3% за кожен день просрочки та запропонувати піти на взаємновигідну угоду: забудовник "дарує" мені додаткові 1,5кв.м. площі та покриває 0,5% моїх зобов"язань перед ФК за те що я не подаю поззов до суду про стягнення неустойки.

Випливають питання:

  1. Кому я повинен адресувати претензію, напряму забудовникові чи ФК яка в свою чергу має адресувати забудовникові? Адже договір я складав з ФК, а вже ФК вкладала договір з Забудовником

  2. Чи повинен я вказувати кінцеву дату прийняття рішення. На скільки я розумію, то повинен згідно наступного коментаря: "Основним моментом, пов'язаним із будь-якою претензією є те, щоб в ній зазначити саме дату виконання зобов'язань по сплаті коштів, оскільки у разі відстутності дати (протягом якого Боржник має сплатит кошти), у такого Боржника не виникає обов'язку оплатити суми коштів (ст. 530 ЦК України)."

  3. Починаючи з якої дати я повинен почати рахувати пені: завершення будівництва чи видача ключів під заселення?

Ще проблема полягає в тому, що ФК може проігнорувати мій лист. Ми, інвестори, не одноразово звертались до ФК за роз"ясненням причин затримки будівництва та не отримували жодної відповіді.

Дякую Вам за відповідь.

Юрист Денис

Добрый вечер . Бесплатно вам никто не будет говорить что делать . Обратитесь к юристу и в индивидуальном рорядке поможет решить ваш вопрос .

Та не все так просто в договорах із забудовниками, ще не зустрічала ні одного договору, де забудовник би чесно собі чітко прописав строк без можливості не відповідати за прострочку !

При написании ответа используется разметка Markdown.