Шановні колеги, цікавить Ваша думка. Є підстави для перегляду заочного рішення, яке було винесено на користь банку за кредитом в іноземній валюті кілька років тому. Про підстави, з яких заява про перегляд має бути прийнята судом, не будемо, цікавить інше. Якщо за результатом розгляду заяви про перегляд заочного рішення, згідно п. 2 ч. 3 ст. 287 ЦПК суд може "скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження", то чи може теоретично цим скористатись позивач для збільшення позовних вимог і вимагати стягнення за курсом валюти на сьогодні (сума позову в той час розраховувалась за суттєво іншим курсом)?

Доброї ночі, Юлія Вікторівна. Дійсно, у разі скасування заочного рішення справа буде розглядатися з початку, тому можна збільшити позовні вимоги, змінити предмет або підстави вимог, відповідач матиме право пред'явити зустрічний позов і т.д. За новим ЦПК змінити вимоги можна до закінчення підготовчого засідання, якщо спрощене провадження - за 5 днів до судового засідання, до суду подати, стороні направити, судовий збір сплатити...

Відповідно до вимог чинного законодавства, а саме Постанови Пленуму ВС України №14 від 18.12.2009 року "Про судове рішення у цивільній справі" У разі пред'явлення позову про стягнення грошової суми в іноземній валюті суду слід навести розрахунки з переведенням іноземної валюти в українську за курсом, встановленим Національним банком України на день ухвалення рішення. Це означає, що при постановленні рішення суду розрахунок повинен бути проведений за курсом на дату прийняття судом рішення.

Зверніть увагу на те, що згідно статті 6 ЗУ "Про судовий збір", в якій вказано, що "За подання позовів, ціна яких визначається в іноземній валюті, судовий збір сплачується у гривнях з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземної валюти, встановленого Національним банком України на день сплати".

Дякую, Любов Юріївна, Ви підтвердили мої побоювання... будемо зважувати "за" і "проти", ще раз дякую, добраніч!

При написании ответа используется разметка Markdown.