2026 дней назадВОЛОДИМИР

Доброго дня .Навіщо вводити людей в обману стосовно Закону №1709, що можна з 2016р оформляти спадщину в сільраді.
Я повівся на даному законі і влетів в те, що не була зареєстрована заява про прийняття спадщини.Тепер коротко через два місяці після смерті батька я звернувся до с/р , де мені представником ОМС було надруковано заяву і сплачено держмито і коли я звернувсячерез 6 місяців до нотаріуса то мені було вручено постанову про відмову, так як не була зареєстрована заява про прийняття спадщини.ЗАПИТАННЯ так хто мав реєструвати згідно Закону №1709 у нотаріуса мою заяву я чи представник ОМС в особі секретаря

Доброго дня, Володимир. Не знання законів, не звільняє від настання передбачених законом наслідків. Хто Вас в оману вводив не зрозуміло, до сільради звертатись потрібно для оформлення спадщини тільки в тому разі, якщо у населенні не має нотаріуса, якщо ж хоча б один є, тоді потрібно звертатись саме до нього. За подачу заяви про відкриття спадщини не потрібно сплачувати державне мито , тільки за свідоцтво про спадщину - 34 грн.

Відмова нотаріуса правомірна, якщо Ви не проживали разом з спадкодавцем на момент його смерті. Тепер Вам потрібно звертатися до суду з позовом про встановлення додаткового строку на прийняття спадщини та визнання за Вами права власності в порядку спадкування.

Краще не займатись самодіяльністю, щоб ще гірше не стала Ваша ситуація, зверніться до юриста, хоча б для складання документів в суд.

~= А Д В О К А Т =~

А хто вас ввів в оману, конкретно? Адже це не "секретар" має бути, а спеціальна "уповноважена посадова особа органу місцевого самоврядування", яка має вищу юридичну освіту, досвід роботи у галузі права не менше трьох років, пройшла протягом року стажування у державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса, завершила навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі Міністерства юстиції України, та склала іспит із спадкового права у порядку, встановленому Міністерством юстиції України. Там, де така особа-посада не введена - ніхто не може підміняти повноваження нотаріуса... Практично в багатьох віддалених, невеликих сільрадах особи з вищою юридичною освітою не бажають займати такі посади - тому їх і немає. Можете пред'явити претензії до незаконних дій "секретаря", який і виновен у вашій проблемі, та відкшкодовувати в нього свої збитки через суд.

А щодо спадщини - теж прийдеться подавати в суд для продовження строку на прийняття спадщини - у вас є поважна причина - неправомірні дії секретаря с/р по прийманню від вас заяви на прийняття спадщини, замість того, щоб роз'яснити вам, що не мав такого права. Але чи маєте докази направлення секретарю цієї заяви? Адже без доказів він відмовиться, що таке вчиняв, якщо виникне конфлікт.

"або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування"

"Уповноважені посадові особи органів місцевого самоврядування забезпечують збереження та архівування документів нотаріального діловодства та архіву, що стосуються нотаріальних дій з оформлення спадщини, відповідно до вимог, встановлених для нотаріусів.

Уповноважені посадові особи органів місцевого самоврядування ведуть встановлену статистичну звітність та подають її Головному управлінню юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головним управлінням  юстиції  в областях, містах Києві та Севастополі";

"У сільських населених пунктах уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування вчиняють такі нотаріальні дії";

доповнити пунктами 6 та 7 такого змісту:

"6) видають свідоцтва про право на спадщину;

7) видають свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя";

Дії, передбачені пунктами 6 і 7 частини першої цієї статті,  вчиняють уповноважені посадові особи органу місцевого самоврядування, які мають вищу юридичну освіту, досвід роботи у галузі права не менше трьох років, пройшли протягом року стажування у державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса, завершили навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі Міністерства юстиції України, та склали іспит із спадкового права у порядку, встановленому Міністерством юстиції України.

Контроль за організацією нотаріальної діяльності уповноважених на це посадових осіб органів місцевого самоврядування, дотриманням ними порядку вчинення нотаріальних дій та виконанням правил нотаріального діловодства здійснюється Міністерством юстиції України"

"1. Державні реєстратори, державні кадастрові реєстратори, нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування сільських населених пунктів, державні виконавці за порушення законодавства у сфері державної реєстрації прав несуть дисциплінарну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність у порядку, встановленому законом.

2. Дії або бездіяльність державного реєстратора, державного кадастрового реєстратора, нотаріуса, посадової особи органу місцевого самоврядування сільського населеного пункту, державного виконавця можуть бути оскаржені до суду.

3. Шкода, завдана органом державної реєстрації прав, державним реєстратором, державним кадастровим реєстратором, нотаріусом, посадовою особою органу місцевого самоврядування сільського населеного пункту, державним виконавцем фізичній чи юридичній особі під час виконання своїх обов’язків, підлягає відшкодуванню на підставі рішення суду, що набрало законної сили, у порядку, встановленому законом".
Юрист Денис

Заявление в нотариуса вообще не регистрируется . Заявление регистрируется в реестре .

Юрист Денис

А вам нужно действительно через суд восстанавливать строк принятия наследства . Но если вы жили с умершим то вы приняли уже наследство . В таком случае вам нужно обратиться к нотариусу и получить свидетельство о вступлении в наследство .

~= А Д В О К А Т =~

Да уж.

При написании ответа используется разметка Markdown.