1996 дней назадЄвген
 Шість місяців тому я звернувся до приватного нотаріуса для оформлення мого права на спадщину. При обговоренні питання про оплату за його послуги, нотаріус не повідомив мені розмір плати, а лише зазначив, що він майже не буде відрізнятись від розміру плати за ці самі послуги державному нотаріусу. 
Отримавши таку інформацію, я погодився щоб цей нотаріус виконав усі необхідні нотаріальні дії. Ніяких інших переговорів щодо розміру плати за його послуги не було.
Приватний нотаріус завівши спадкову справу не надав мені "... письмової довідки із зазначенням розміру плати за вчинення відповідних нотаріальних дій щодо якої було досягнуто домовленості між нотаріусом та спадкоємцем...", як того вимагає Порядок вчинення нотаріальних дій, затверджений наказом Мінюсту від 22.02.2012 № 296/5, а через деякий час повідомив, що за його послуги я маю сплатити 21 000 грн. (по 3500 грн. за кожне з 6 свідоцтв про право на спадщину).
Звернувшись до інших приватних нотаріусів, я дізнався, що розмір плати за аналогічні послуги у нашому місті становить від 2000 до 2500 грн., а у

державного нотаріуса розмір плати за шість свідоцтв становив би близько 10 000 грн. Я хотів відмовитись від послуг приватного нотаріуса і скористатись послугами державного, але виявилось, що така можливість діючим законодавством не передбачена. Таким чином, здійснивши обман: повідомивши мені неправдиві відомості (щодо співвідношення розмірів плати за його послуги і за послуги державного нотаріуса), та приховавши відомості (щодо неможливості відмови від його послуг після заведення спадкової справи), повідомлення яких мало б суттєве значення для моєї поведінки, цей приватний нотаріус намагається у шахрайський спосіб заволодіти моїми коштами у розмірі, що перевищує справедливу ціну ("ціну, за якою може бути здійснена оплата в результаті операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами" - між мною та, наприклад, державним нотаріусом). Спроба домовитись про плату у розмірі 2000 грн. за одне свідоцтво не призвела до позитивних результатів. При цьому нотаріус заявив, що сьогодні плата за одне свідоцтво становить вже 5000 грн.! Буду дуже вдячний за пораду щодо того яким чином примусити даного приватного нотаріуса надати послуги за справедливою ціною і що робити якщо завтра він скаже, що його послуги коштують по 10 000 грн. або 20 000 грн....

Юрист Денис

Ничего вам не делать . Нотариус сам устанавливает цену на свои услуги .

Євген (автор вопроса)

Не сам, а за домовленністю сторін і до заведення спадкової справи, про що має видати довідку. Якщо він цього не зробив то порушив законодавство і внаслідок його порушення тепер поставив мене у становище коли я не маю вибору і змушений приймати будь-які його умови. Чи це не шахрайство?

Євген, це не шахрайство, а Ваша не згода платити по вказаним нотаріусом тарифам. Можете спробувати звернутися зі скаргою до Управління юстиції щодо порушення повідомлення про вартість послуг нотаріусом. Проте у нотаріуса є право встановлювати свої ціни на послуги, Ваша необізнаність у тому, що нотаріуса неможливо змінити, потрібно платити за вказаними тарифами, не є поважною причиною задовольняти вимоги, як кажуть необізнаність не звільняє від відповідальності та певних наслідків своєї поведінки.

Ви маєте право оскаржити у суді вимоги нотаріуса, отримавши відмову у видачі Вам свідоцтв на спадщину, проте це теж дорого-вартісний процес, та дешевше Вам це не вийде.

~= А Д В О К А Т =~

Так, нотаріус, якщо й обманув вас, то вчинив це бездоганно, адже усні ваші переговори не доведете ніде, їх до "справи не пришиєш". А зараз ви не зможете підставно поміняти нотаріуса (хіба лише після його смерті)... До нотаріуса краще потрібно йти зі своїм юристом/адвокатом, адже не нотаріус зобов'язаний бути захисником ваших інтересів - він діє лише формально-"оформительськи".

Юрист Денис

Стаття 31. Оплата вчинюваних нотаріальних дій Приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом та громадянином або юридичною особою.

Приватні нотаріуси за вчинення інших дій, покладених на них відповідно до закону, справляють плату, розмір якої визначається законодавством у відповідній сфері.

(статтю 31 доповнено новою частиною другою згідно із Законами України від 26.11.2015 р. N 834-VIII, від 26.11.2015 р. N 835-VIII, у зв'язку з цим частину другу вважати частиною третьою)

Оплата додаткових послуг правового характеру, що надаються приватними нотаріусами і не належать до вчинюваної нотаріальної дії, провадиться за домовленістю сторін.

При написании ответа используется разметка Markdown.