2024 дня назадНадежда

Доброго дня! Склалась така ситуація, мої батьки розведені, батько написав відмову від мене декілька років тому. Пів року тому він помер, і будинок в якому він проживав, оформлений на нього, його мама хоче оформити на себе. Просить щоб я написала відмову від майна. Таке можливо?

от ребенка нельзя отказаться -это запрещено законодательством. его по суду лишили родительских ? вы были усыновлены? а вы хотите отказаться от наследства? если бабушка просит -значит вы юридически его наследник первой очереди. я бы не советовала отказываться от своей части наследства

к тому же отказ нужно было написать у нотариуса до истечения 6-ти месяцев с даты смерти наследодателя

Доброго дня, Надежда! Відмова від дитини є неправомірною, та не має юридичної сили. Протягом 6 місяців з моменту відкриття спадщини, смерті батька, потрібно Вам звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Відмовитись від своєї частки спадщини Ви маєте право, проте поміркуйте чи відповідатиме така відмова Вашим інтересам, навряд чи.

Якщо неповнолітньою була, то фактично прийняла спадщину. Вже відмовитись не можливо, строки пройшли, я спочатку не звернула на це увагу. Тепер потрібно спадщину лише оформити, або через суд встановлювати додатковий строк для прийняття спадщини, якщо Ви були повнолітня, та не приймали спадщину протягом 6 місяців зі смерті батька.

~= А Д В О К А Т =~

При цьому, в користь розведеної матері ви відмовитись від спадщини теж не можете, а "просто" відмовитись (невідомо в чию користь!!) - не має ніякого сенсу. Щось ваша мама "темнить"... Може вона вирішила здійснити поділ спільного майна, що не вчинила при розлученні, але ж не відомо чи строк давності для цього не пройшов - коли розлучились. Простіше все ж вам оформити спадщину, а потім вирішувати що з нею вчиняти далі: залишити собі, відчужити третім особам чи подарувати матері (що не дуже вартісно при переоформленні).

Анатолій Миколайович, автор теми писав про матір батька, тобто про свою бабушку.

~= А Д В О К А Т =~

Так, згідний. "І на старуху буває проруха". Тоді залишається чинним останнє речення.

"Простіше все ж вам оформити спадщину, а потім вирішувати, що з нею вчиняти далі: залишити собі, відчужити третім особам чи подарувати..."

Та й переважно вказують "півроку" на око, приблизно. Може ще й календарно не сплинув весь строк і можна встигнути подати заяву про прийняття спадщини, або дійсно автор питання може бути неповнолітня... Адже якщо "доросла" бабця (мама тата) наполягає, то напевно точніше проконсультувалась щодо "півроку" і контролює цей термін ретельно?

При написании ответа используется разметка Markdown.