2015 дней назадАноним

Здравствуйте! Скажите пожалуйста, у меня умер муж ! квартира была куплена до брака,дом в селе был приобретен в браке. Как будет делиться имущество?

Спадкоємці першої черги (діти, дружина і батьки) мають право успадкувате в рівних частках майно спадкодавця.

Здравствуйте. Имеет значение кому принадлежит квартира на праве собственности, если Вам, это это Ваше личное имущество. Дом, приобретенный в браке, принадлежит супругам на праве общей совместной собственности, 1/2 часть будет входить в состав наследства, а другая половина принадлежит жене. Жена как наследник первой очереди ещё долю получит, размер которой зависит от принятия наследства другими наследниками первой очереди.

1.Видача свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя

1.1.У разі смерті одного з подружжя свідоцтво про право власності на частку в їх спільному майні видається нотаріусом на підставі письмової заяви другого з подружжя з подальшим повідомленням спадкоємців померлого, які прийняли спадщину. Таке свідоцтво може бути видано на половину спільного майна.

1.2.У повідомленні, що надсилається спадкоємцям померлого, які прийняли спадщину, зазначається склад спільного майна подружжя, на частку якого другий із подружжя, що є живим, просить видати свідоцтво про право власності, а також роз'яснюється право звернення до суду у випадку оспорювання спадкоємцями майнових вимог того з подружжя, що залишився живим.

1.3.Повідомлення надсилається поштою, а спадкоємці, які прибули до нотаріальної контори, повідомляються нотаріусом усно, про що робиться відмітка на заяві того з подружжя, що залишився живим. Така відмітка підписується спадкоємцями.

1.4.На підставі письмової заяви спадкоємців, які прийняли спадщину, за згодою другого з подружжя, що є живим, у свідоцтві про право власності може бути визначена і частка померлого у спільній власності.

1.5.Свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з них видається нотаріусом за місцем відкриття спадщини.

2.Підстави видачі свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя

2.1.При видачі свідоцтва нотаріус вимагає документ, який посвідчує шлюбні відносини, в порядку, встановленому чинним законодавством. На примірнику свідоцтва, що залишається у матеріалах нотаріальної справи, робиться відмітка, у якій зазначаються найменування поданого для огляду документа, його номер, дата та найменування юридичної особи, що його видала.

2.2.Якщо до складу майна, на частку якого видається свідоцтво, входить майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, нотаріус вимагає подання документів, які підтверджують право власності подружжя на таке майно, крім випадків, передбачених пунктом 3 глави 7 розділу І цього Порядку.

2.3.При видачі свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя на житловий будинок, квартиру та інше нерухоме майно нотаріус отримує інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього.

При написании ответа используется разметка Markdown.