1975 дней назадАноним

Мій дід зі своїм братом побудували великий будинок. На 2 входи. Зеркальні сторони. І от у мого діда була одна дочка, на неї він написав заповіт, і вона вступила в право власності на 1/4 від усього будинку (бо з братом вони не зробили розподіл виділення частки). Мій дід був одружений на жінці після моєї бабусі, спільних дітей не мали, та розійшлись офіційно. Було декілька засідань суду. І ця жінка відсудила у діда 1/4 будинку. Це сталось в 1991. Свою частку вона не виділяла. Господарство не вела. Не опалювала, не доглядала. А тепер після смерті дідуся ми вселились в будинок і намалювалась ця співмешканка. З бажанням також заселитись в будинок, і з тим, що я буду продовжувати оплачувати комунальні. А вона на перекриття даху будинку гроші не давала. Як бути в цій стуації? Знаю, що документи вона загубила. Але ж їх можна поновити...

Вона як співвласник має право користуватись своєю власністю, потрібно між вами визначати порядок користування. Якщо Ви понесли витрати на ремонт, то з співвласника можливо стягнути вартість ремонтних робіт у судовому порядку. Якщо у неї є інше житло, та її доля незначна, то можна ставити питання про сплату їй компенсації за припинення права власності на її частку. Можливо спір доведеться вирішувати у судовому порядку.

Аноним (автор вопроса)

У неї є житло, проживає з сином від першого шлюбу. Ми звичайно хотіли б викупили її частку, але без документів ми ж не можемо просто віддати їй гроші. І документи вона загубила. І по її словам хоче щоб ми дали їй деяку частку грошей для відновлення документів і тим самим для підтверження наших дій покупки. Це тільки через суд?

Є два варіанти, за домовленістю сторін можна оформити правочин щодо відчуження частки у спільному майні, документи можна відновити, навіть , Ви на підставі довіреності маєте право представляти її інтереси при отриманні документів. Для оформлення договору потрібно буде звертатись до нотаріуса, хоча б витяг отримати з реєстру речових прав на нерухоме майно, щоб знати , хто власник. Інший варіант - у судовому порядку (у разі незгоди співвласника) за ст. 365 ГКУ, вартість її частки сплачується на депозитний рахунок суду, у суді теж потрібно буде доводити , що вона є співвласником.

Аноним (автор вопроса)

Дякую Вам за розгорнуту відповідь! Будемо діяти!

При написании ответа используется разметка Markdown.