1977 дней назадНеизвестный

Доброго дня. Я подаю позов до суду про відшкодування збитків за неякісно виконані підрядником будівельні роботи. Чи можу я безпосередньо в позовній заяві вимагати проведення будівельно-технічної судової експертизи і витрати за її проведення покласти на відповідача? Чи необхідно подавати окремо клопотання про проведення експертизи? Якщо клопотання треба подавати окремо, то як тоді витрати за експертизу покласти на від повідача?

Аноним

Ходатайство о проведении экспертизы подать можете, но оплачивает экспертизу заказчик, т.е. вы. Удовольствие дорогое! Возмещения экспертизы можете потребовать только в случае вашего выиграша в суде.

Юрист Денис

Оплачивает тот кто заказывает . Т.к это вам нужно доказать обстоятельства на которые вы ссылаетесь.

А доводите неякісне виконання вже після прийняття робіт за актами? Якщо так, експертизи скоріш не уникнути, а якщо акти не підписано, то купа норм на Вашому боці ...

Неизвестный (автор вопроса)

Так за актами робота була прийнята, але після двох тижнів з моменту його підписання з'явилися тріщини. Гарантійний термін за договором - 2 роки. Підрядник відмовляється виконувати свої гарантійні зобов'язання. Мене цікавить питання: Чи вимагати одразу в позовній заяві проведення експертизи, чи під час попереднього слухання заявити клопотання? В зв'язку з нормами нового ЦПК чи зможу я вимагати відшкодування витрат на експертизу, якщо не оголошу ці витрати в позові?

Юрист Денис

Можете сразу , а можете во время судебного заседания . Вы можете получить возмещения за экспертизу только в случае выигрыша дела .

Юрист Денис

Вы исполнителю написали официальное письмо с просьбой устранить трещины ?

В позові потрібно зазначити фразу відносно витрат (на зразок), що витрати складаються з того то і такі, що можуть бути понесені в процесі розгляду справи. Клопотання можна додати до позову, а можна і на стадії попереднього, розглядатись буде на стадії попереднього. Щодо проблеми в цілому, то за законом маєте право усунути недоліки із залученням третіх осіб і вимагати відшкодування таких затрат (документально підтверджених), але це варто (на мою думку) робити, якщо в договорі чітко прописано строк повідомлення підрядника про недоліки, строки, протягом яких мав усунути, строки, в які підрядник має відшкодувати збитки (затрати на усунення із залученням третіх осіб) та на підставі яких документів від замовника. І треба ще взяти до уваги письмові заперечення підрядника проти вимог відносно недоліків, якщо підрядник їх надав. Це я до того, що якщо договір добре складений, можна було б зважити шанси на успіх і без витрат часу та коштів на експертизу.

Аноним

Юрист Денис, так, я направила цінним листом підряднику досудову претензію, в якій запропонувала три шляхи урегулювання проблеми. Відповіддь на досудову претензію я так і не отримала.

Аноним

Юлія Вікторівна, дякую вам за консультацію. Хай щастить.

Юрист Денис

Тогда вам нужно решать всё в суде .

При написании ответа используется разметка Markdown.