1971 день назадОлена

Доброго дня! Підкажіть, будь-ласка, як діяти в наступній ситуації.

2 місяці тому (28 вересня 2018 року) я вийшла заміж. Я зареєстрована в Луганській області на нині непідконтрольній Українському Уряду території. Ще в листопаді 2014 року була зареєстрована в УСЗН в м. Києві, (в районі, в якому мешкаю) як ВПО. За 14 місяців після реєстрації ВПО працівниками районного УСЗН в м. Києві в мене було вилучено оригінали виданих раніше довідок, мотивуючи це тим, що мені не повинні виплачувати щомісячну адресну допомогу, оскільки я приїхала в м. Київ ще до початку АТО (копії 2-ох попередніх довідок є в наявності). Весь цей час до сьогоднішнього дня проживала і працювала в м. Києві. Оскільки була офіційно працевлаштована, то не стала боротися за ті жалюгідні виплати.

Але наразі постала нагальна проблема щодо заміни паспорту у зв’язку із одруженням. РВ ДМС, до якого звернулася письмово, у своєму роз’ясненні зазначив, що Довідка ВПО для заміни паспорту є обов’язковим документом, який подається до органу ДМС за місцем проживання особи. На сьогоднішній день я з понеділка по п’ятницю проживаю в м. Київ без реєстрації місця проживання (доводиться знімати койко-місце в приватної особи неподалік роботи), лише у вихідні в мене з’являється нагода приїхати в віддалений райцентр Київської області до чоловіка. За таких ознак, вважаю, що місцем мого проживання є саме місто Київ.

Після обміну паспорту у зв’язку із одруженням, з дозволу власника нерухомості, маю намір зареєструвати своє місце проживання в родині чоловіка. Проблема полягає у наступному:

 Зареєструвати місце проживання вже по недійсному паспорту (із відміткою на ньому РВ ДРАЦС), зокрема і по місце проживання мого чоловіка – неможливо;

 Поїхати в Луганську область (до РВ ДМС Луганської області, яке найближче знаходиться до лінії розмежування) доволі ризикований, фінансово обтяжливий та й необачний крок [крім загальновідомих причин, можуть загостритися відносини з роботодавцем];

 Та навіть для звернення до суду в даній ситуації підстав не вбачаю - оскільки маю недійсний паспорт;

  • кого і яким чином «зобов’язати усунути порушення…».

Підкажіть, будь-ласка, яким чином вийти з цього замкненого кола?

Складіть акт про обстеження матеріально-побут. умов, в якому необхідно зазначити, що в житловому приміщенні, яке обстежується, Ви проживаєте і з цим актом і заявою звертаєтеся до ДМС.

Олена (автор вопроса)

Дякую за таку пораду. Але, у письмовій відповіді зазначений перелік документів, які можливо надати до РВ ДМС:

  • паспорт, який підлягає обміну;
  • документи, що підтверджують обставини, у зв’язку із якими паспорт підлягає обміну;
  • документи, що підтверджують сплату адміністративного збору (або про звільнення від оплати);
  • довідку органу реєстрації про місце проживання;
  • свідоцтво про народження;
  • свідоцтво про шлюб;
  • довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Як видно з переліку, Акт про обстеження матеріально-побутових умов у цьому списку відсутній. Вважаю, що Акт було б доцільніше складати з метою подачі документів до соцзабезу на призначення субсидії чи інших видів матеріальної допомоги.

Можливо, хтось підтвердить або розвіє мої сумніви?

Макар

Якщо дійсно збереглися копії Довідок ВПО, варто розпочати із заяви до УСЗН, далі - скарга до Департаменту соц. політики КМДА. Потім скаржитися до Мінсоцполітики та Нац. агенства з питань запобігання корупції. В будь-якому випадку, питання про вилучення Довідок, які були видані УСЗН раніше, не вирішується на рівні керівництва районного соцзабезу. Тому важливі наполегливість та максимальний розголос.

~= А Д В О К А Т =~

Або всі "косяки" чиновників можна (і потрібно!) цивілізовано вирішувати через суд.

Макар

Дуже дивно чути від досвідченого фахівця в галузі права таку "загальну та пафосну" пораду. Цікаво, яким чином суд відкриє провадження за позовом особи, яка має недійсний паспорт.

Олена (автор вопроса)

Дякую за відповіді. Хоча дійсно незрозуміло, яким чином я зможу захистити свої права через суд. Адже, навіть видати нотаріальну довіреність будь-кому я не зможу (наявна відмітка в паспорті, що він підлягає обміну впродовж місяця). Як я розумію, що з 28 жовтня 2018 року мій паспорт є недійсним. Адже так?

Хотілося б отримати коментар Балаушко Анатолія Миколайовича. Адже посилатися на загальні постулати (як-то попередній пост про "косяки" чиновників) може навіть людина, яка просто знає літери та вміє писати.

Макар

Так. При зверенні до суду особисто, може виникнути ситуація, що провадження у справі буде відкрито. Але під час з'ясування особи позивача у судовому засіданні, суддя виявить, що паспорт недійсний. За таких ознак, справа не може бути розглянута.

Аноним

В каждом городе есть центры социальных служб для детей, семей и молодежи (ЦССДСМ). Они помогают в решении большинства социальных проблем (+ включаю Вашу). Также во всех крупных городах (в Киеве так 100%) есть центры реабилитации и интеграции лиц без определенного места жительства (в том числе без гражданства). Как такой центр называется в Киеве - гугл в помощь или на консультацию в первичную юридическую помощь (тоже бесплатно должна быть при каждой райадминистрации). Третий Вариант для Вас - это общественный организации занимающиеся проблемами переселенцев и т.п. Вполне реально что у Вас получиться решить свою проблему без волокиты в суде. Кстати, все три перечисленных варианта могут иметь возможность (первая так точно) выступать в суде в Ваших интересах.

Аноним

Абсолютно правильный ответ. Интересно только, почему Аноним может дать ответ, а юристы либо молчат, либо несут какую то чушь? Ведь не студент же задает вопрос, а человек, который действительно оказался в тяжелых жизненных обстоятельствах.

Олена (автор вопроса)

Дякую за відповіді.

Приємно усвідомлювати, що іноді корисну відповідь можна отримати від людини, яка справді бажає допомогти. Ніби нічого особливого, але для переважної більшості фахових юристів, для надання відповіді довелося б затратити лічені хвилини.

Все ж таки не у всіх меркантильність та бажання "зірвати" легку наживу стоїть на першому місці.

Аноним

Не обижайтесь на юристов, просто Ваш вопрос, как ни странно, лежит в плоскости социальной сферы.

~= А Д В О К А Т =~

Автору питання. Ніякі не "лічені хвилини" - тут з декілька днів позайматись потрібно, щоб якісно. А то звикли, що всі вам винні. А при тому маєте роботу, дохід... І багато ви допомогли безкоштовно іншим особисто?

Із запитання: " Зареєструвати місце проживання вже по недійсному паспорту (із відміткою на ньому РВ ДРАЦС), зокрема і по місце проживання мого чоловіка – неможливо;"

Тобто, паспорт є, фотографія на ньому є, особу визначити можливо в суді - тому в самий раз до суду і звертатись про "незаконні дії" чиновників чи про встановлення необхідних юридичних фактів. Можливо і інші документи, які додатково допоможуть ідентифікувати/підтвердити особу, ще знайдуться (починаючи від військового квитка, прав на водіння авто, студентського, учнівського тощо, щоб з завіреною фотографією - для допоміжного підтвердження особи В КОМПЛЕКСІ з "недійсним" але існуючим документом - паспортом).

Тому шлях через суд - не закритий. Просто потрібно буде напрягатись (залучити очного юриста тощо, а як же), але ж без труда не.... Ніхто ж не намагався спробувати через суд, а вже стільки "порад". Так, ніби не існують шляхи набуття документів навіть "багаторічними бомжами" (у яких жодного документу з завіреним фото взагалі немає). А що можуть зробити "соціальні служби" - лише теж саме: допомогти вирішувати недостаючі питання через суд. Вони ж не "родять" новий паспорт замість ДМС...

При написании ответа используется разметка Markdown.