1926 дней назадАноним

Мы,жители многоэтажного дома,у себя во дворе задержали хулигана лет 18-22, который справлял малую нужду организма прямо на лавочку возле подъезда. Его никто не бил, просто держали его за одежду и за руки, потому что он пытался вырваться и убежать. Вызвали полицию, чтобы они составили протокол по Ст"Мелкое хулиганство". Полиция приехала через 17 минут после вызова и сказали,что на задерживающих тоже нужно составлять протокол за"Самоуправство", потому что это не уголовное правонарушение и простые граждане не имеют права задерживать ,тем более применять физическую силу. Должны были просто сообщить на102. И что толку? Его личность нам не известна, как же его по другому можно было задержать? Он просто ушел бы и все. И какой смысл тогда звонить 102? Чтобы составили протокол на вызывающего за "Ложный вызов"?

Аноним (автор вопроса)

Кто может ответить?

~= А Д В О К А Т =~

Формально полиция права (есть такая недоработка в "Кодексе Украины об административных правонарушениях"). Но выход есть: нужно настаивать, что это было не "мелкое хулиганство", а хулиганство с "явным неуважением к обществу" (ведь кто-то потом сядет на эту скамейку и неизвестно чем ещё сможет заразиться). Тогда это уже "уголовно наказуемое деяние" и все действия реламентированы не КУоАП, а Уголовно-процессуальным кодексом Украины (УПК) и гражданам тогда уже можно законно задерживать явного преступника даже с применением силы без превышения конечно.

КУпАП:
Стаття 173. Дрібне хуліганство
Дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, -

тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.
================
КК У

Стаття 296. Хуліганство
1. Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, -

карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

2. Ті самі дії, вчинені групою осіб, -

караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони були вчинені особою, раніше судимою за хуліганство, чи пов'язані з опором представникові влади або представникові громадськості, який виконує обов'язки з охорони громадського порядку, чи іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії, -

караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.
=========================
КПК У:
Стаття 207. Законне затримання
= = = 
2. Кожен має право затримати...   ...будь-яку особу... 
1) при вчиненні або замаху на вчинення кримінального правопорушення;
2) безпосередньо після вчинення кримінального правопорушення чи під час безперервного переслідування особи, яка підозрюється у його вчиненні.
3. Кожен, хто не є уповноваженою службовою особою (особою, якій законом надано право здійснювати затримання) і затримав відповідну особу в порядку, передбаченому частиною другою цієї статті, зобов'язаний негайно доставити її до уповноваженої службової особи або негайно повідомити уповноважену службову особу про затримання та місцезнаходження особи, яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення.
= = =
Аноним (автор вопроса)

Да,это недоработка. Как и еще много других "дырок" в законодательстве.

~= А Д В О К А Т =~

Но ведь выход "железобетонный" предложен. Нужно уметь настоять на своей правоте, а не вестись на то, что "предлагают". Для воздействия на незаконные действия полиции существуют ещё и прокуратура, суд.

При написании ответа используется разметка Markdown.