1933 дня назадАноним

Проконсультуйте будь -ласка, з приводу майна. Мій двоюрідний дідусь хоче зробити на мене документи на своє майно(Будинок та присадибна ділянка), але осбливістю цього є його син інвалід дитинства з психічними розладами. В дідуся також є рідні по лінії його дружини(померла в 2005 році), які після його смерті можуть претендувати на майно. Порадьте, як вірніше буде оформити на мене майно без ризку, потім його втратити (відбируть рідні покійної дружини). Щиро вдячна Вам за юридичну консультацію.

оформите либо договор дарения , либо договор купли-продажи , либо договор пожизненного содержания. проще договор дарения. но нужно будет оплатить налог 5% от суммы оценки имущества.если не в браке, то разницы какой договор оформить нет.

Kseni lawyer

Краще за все купівлю-продаж, оскільки відплатний договір складніше оскаржити та визнати недійсним. Якщо ні - то підійде будь-який з названих шановними колегами договорів.

~= А Д В О К А Т =~

При договорі дарування - строк давності його оскарження усічений - 1 рік,а при інших договорах - загальний, в 3 роки. То чому ж "складніше оскаржувати відплатні договори" (тобто крім "дарування")? Це як подивитись - як видно із строків давності: все рівно навпаки. А якщо незаконно укладені будь-які правочини - то їх однаково оскаржувати (складніше чи простіше). Потрібно правочини укладати законно - тоді і оскаржувати буде нічого і ніяк.

Kseni lawyer

За життя оскарження відплатного договору передбачає повернення сплачених за ними коштів стороні-платнику. Наскільки вбачається з ситуації дописувача, її дідусь сам прагне передати їй майно, тобто ситуація з оскарженням може виникнути лише після смерті дідуся. У такому разі інші родичі, як правило, апелюють до питання свідомості дідусів-дарувальників. Оскільки договір-дарування безвідплатний судді навіть суто зі внутрішнього переконання легше задовільнити такій позов, адже за майно ніхто не платив, У разі договору купівлі-продажу гроші проводитимуться через банківську установу, а після смерті дідуся повернути покупцю їх просто ніхто не зможе. Це типова ситуація, в якій суд буде змушений стати на сторону добросовісного покупця.

Аноним

Внук желает приобрести дом не за деньги! и дедушка не против.

Ксєні lawyer

По-перше, онука)) По-друге, вона запитує, як надійніше запобігти майбутнім предметним діям родичів, тобто який з правочинів обрати. Саме так, – і це правильно, – сприйняли запитання більшість шанованих колег-правників.

При написании ответа используется разметка Markdown.