1955 дней назадАндрей

Доброго дня! До укладення шлюбу чоловік придбав квартиру. Гроші витрачені на купівлю були спільні з майбутньою дружиною. Право власності оформленно на чоловіка. Тепер у шлюбі дружина вимагає оформлення права власності своєї частки. Чи можливо розділити право власності на двох, так як правильно ця процедура називается у законі.

не можливо бо майно куплене до шлюбу є ОСОБИСТОЮ власністю того на кого воно оформлене.....!!!! Щоб стати співвласни ком квартири то потрібно щоб чоловік подарував/продав вам 1/2 частину квартири(якщо буде мати бажання)!!!

Kseni lawyer

За наявності добровільної згоди обох сторін можливо укласти угоду про розподіл спільного майна подружжя, визначивши майнову частки, що налажитимуть кожному з них. Проте, не кожний нотаріус таку угоду свідчить, адже деяки з них помилково вважають, що поділу підлягає виключно майно, набуте подружжям у період перебування у шлюбі. У будь-якому разі за наявності згоди сторін юридичний вирішення питання знайдеться.

У разі, якщо сторона відмовляється визнати право власності другої сторони на таке майно, необхідно у судовому порядку встановити факт спільного проживання сторін однією сім'єю до реєстрації шлюбу, що буде підставою для задоволення похідної вимоги - про визнання майна, набутого під час такого проживання, спільною сумісною власністю сторін.

Ксенія, не вважають нотаріуси помилково, щодо відмови поділу майна, набутого до шлюбу. Відповідно до ч.2 ст.69 СКУ право подружжя на поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя: договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя має бути нотаріально посвідчений.

Якщо майно набуте до шлюбу, тоді не має правових підстав вважати, що воно є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. В цій ситуації потрібно встановлювати факт проживання однією сім'єю у період до шлюбу, потім підтверджувати, що у цей період за спільні кошти було придбане майно, та на цій підставі визнавати право власності на частку майна.

Або оформити у нотаріуса договір щодо відчуження частки майна (купівлі-продажу, дарування), якщо сторони згодні на такий варіант.

~= А Д В О К А Т =~

Реально навряд чи у дружини знайдуться зараз достатні та належні докази того, що "майно було куплено на спільні кошти". Адже раніше вона про це не подумала - значить не збирала такі докази (як більшість людей, які думають, що інші люди теж порядні). А тому, навіть при позитивному проходженні складної процедури "встановлення факту проживання однією сім'єю" (що при запереченні іншої сторони, довести практично малоймовірно!), - то окремо потрібно буде ще й довести, що було "придбано за спільні кошти". А це - ще менш ймовірно. От і порахуйте загальну "ймовірність" "операції". Тому поради щоб це виконати реально - не має. Потрібно було своєчасно все правильно оформляти, а не укати юристів коли вже все безнадійно. Єдина порада улестити та умовити чоловіка, щоб він подарував, що й запропонував Народний адвокат (до речі: з Днем адвоката!).

якби це була реальна життєва ситуація, навряд би автор цікавився про вірну назву цього у законі, думаю, вирішуємо завдання студента

При написании ответа используется разметка Markdown.