1953 дня назадВіталій

Доброго дня. Чи припиняється нарахування відсотків боржнику по кредиту після відкриття провадження по справі в суді за позовом банку про стягнення за кредитним договором? Якщо так, чим врегульовано?

нет , не прекращаются. если правильно не заявить свои требования, то они будут начисляться пока не отдадите весь долг

не припиняється ....

Віталій (автор вопроса)

А може суд, за клопотанням боржника, зважаючи на його фінансове становище припинити дію договору щодо нарахування відсотків? (попередня заборгованість з усіма нарахуваннями не обговорюється)

Kseni lawyer

У провадженні за позовом банку ні, не може. Більше того, нарахування відсотків та пені може продовжуватися навіть після ухвалення судового рішення до його виконання. Такий порядок є однією з новел чинної редакції Цивільного процесуального кодексу. Однак, зараз очикує на підпис Президента Кодекс процедур банкрутства,, який передбачає й процедуруру списання безнадійних боргів фізичної особи. За Вашою заявою суд зможе відкривати провадження з питання Вашої неплатеспроможності. З моменту відкриття такого провадження Кодекс передбачає припинення нарахування відсотків та пені за зобов'язаннями боржника.

просто нужно заявить встречный иск .... о прекращении действия кредитного договора

відсотків припиняється якщо банк використав своє право дострокового припинення дії договору (подав позов про стягнення до закінчення терміну дії договору)

Kseni lawyer

Погоджуюся з шановною Юлією Вікторівною за умови, що банк при цьому не заявив одночасно позовної вимоги про нарахування відсотків до виконання боржника рішення суду.

Заявив чи ні, не важливо, договір припинив дію у зазначеному мною випадку, в односторонньому порядку банк не може продовжити дію договору і нараховувати відсотки.

Верховний Суд (Касаційний цивільний суд) прийняв Постанову від 14.02.2018 по справі 564/2199/15-ц, в мотивувальній частині якої констатував те, що сам факт направлення кредитором боржнику повідомлення про необхідність повного дострокового погашення кредиту (у зв’язку з простроченням) є зміною строку виконання зобов’язання по кредитному договору, а відповідно кредитний договір – припинив свою дію достроково. Тому кредитор втрачає можливість нарахування та стягнення з відповідача відсотків за кредитним договором після направлення вказаної вимоги, тим паче після ухвалення судом рішення про повне дострокове стягнення заборгованості.

Ксені lawyer

Звернула увагу, що шановна Юлія Вікторівна, якщо не найфаховійший то принаймні один з найфаховійших колег на цьому ресурсі. Це дійсно приємно) Але я мала на увазі будь-які відсотки (їх природа запитувачем не утворювалася, тому вважаю це родовим поняттям), нарахування яких передбачено й ч.11 ст.265 ЦПК України: " Остаточна сума відсотків (пені) у такому випадку розраховується за правилами, визначеними у рішенні суду, органом (особою), який здійснює примусове виконання рішення суду". Щодо наведеної шановною колегою постанови, то вона є правильною за умови, якщо одностороннє припинення чи зміна кредитного правовідношення передбачено безпосередньо у відповідному договорі. Якщо такої умови не дотримано, то справа може мати перспективу в ЄСПЛ.

Ксені lawyer

Не уточнювалася))) Ну, вважаю, що всі і так зрозуміли зміст допису))))

Віталій (автор вопроса)

Всім щиро дякую за грунтовні відповіді

При написании ответа используется разметка Markdown.