1923 дня назадАнатолій

Доброго часу доби. Чи необхідно надавати заперечення на заявлений розмір судових витрат, який відповідач подав у відзиві на позовну заяву? В позовній заяві позивач не надавав розрахунок судових витрат з посиланням на те, що їх немає (позивач не користується послугами захисника і судиться самостійно). У відповіді на відзив позивач повністю заперечує обгрунтування відповідача.

Юрист Денис

Нет . На судебный сбор отзыв не продается . Размер судебного сбора установлен соответствующим законом .

Анатолій (автор вопроса)

Відповідно до частини 3 ст.179 ЦПК - до відповіді на відзив застосовуються правила, встановлені частинами третьою - п’ятою статті 178 цього Кодексу. Тоді відповідно до пункту 7 частини 3 ст. 178 ЦПК потрібно надати заперечення (за наявності) щодо заявленого іншою стороною розміру судових витрат, які сторона очікує понести до закінчення розгляду справи по суті. Чи не так?

Авторе, заперечення відносно суд. витрати можна надавати у разі, якщо заявлений розмір витрат на правову допомогу і тд. вважаєте завищеним тощо. Якщо позивач не заявляє нічого, окрім суд. збору, то що Ви збираєтесь заперечувати?

Анатолій (автор вопроса)

Юлія Вікторівна, позивач не заявив судових витрат.

Проте відповідач у відзиві на позовну заяву подав попередній розрахунок своїх судових витрат, які він очікує понести. Відповідач просить їх покласти на позивача (в разі якщо суд відмовть позивачу в позові). Вважаю їх завищеними. Тим більше, що відповідач надав розрахунок на витрати у всіх трьох інстанціях, хоча справа лише в першій.

Чи можна позивач заперечити цей розрахунок у відповіді на відзив до позовної заяви? Клопотати про надання підтверджуючих документів, тощо?

Клопотань не потрібно, якщо не буде підтверджуючих, то суд не задовольнить. Заперечувати можете з огляду на завищеність, неспіврозмірність з сумою спору тощо. А коли будуть надані підтверджуючі, знайомтесь з ними і висловлюйтесь про недоліки (як такі будуть), бувають договори без чіткого визначення у якій справі, чеки про оплату без дати і тд.

Анатолій (автор вопроса)

Юлія Вікторівна, дякую

При написании ответа используется разметка Markdown.