1893 дня назадНадія

Будинок не приватизований. Що краще написати заповіт чи дарчу?? Є власник який хоче написати заповіт (дарчу), 2 сина один з них проживає з власником інший не проживає і не приписаний. Є ще 2 внуків, один із них хоче на себе переписати будинок. Як потрібно писати і на кого перше????

Олена Савченко

Поки будинок не приватизований - право власності на нього не набуте, отже, той, кого Ви називаєте "власником", юридично власником не є і не може розпоряджатися нерухомістю - продати ,подарувати тощо.

Краще дарування, але поки не отримано документи про право власності на будинок, можна скласти заповіт і поступово оформляти право приватної власності на будинок, а потім оформляти договір дарування. На даний час власник на свій розсуд розпоряджається власністю, а після смерті його майно мають право успадкувати його діти, дружина і батьки як спадкоємці першої черги, якщо не буде заповіту. Внуки як спадкоємці першої черги за правом представлення можуть отримати право на спадщину, якщо одного із батьків, що мав право на спадкування 1 черги, не буже в живих.

Різниця зрозуміла - дарування передбачає безоплатне передання прав власності в момент підписання угоди, а заповіт - після смерті і не факт, що в повному обсязі, бо можуть бути родичі, які наділені правом обов*язкової частки. В будь-якому разі, потрібно щоб будинок був у власності дарувальника чи того, хто пише заповіт. Будинки не приватизуються, у Вас може бути право власності на підставі іншого документу.

При написании ответа используется разметка Markdown.