1869 дней назадВиталія

Доброго вечора. У нас з моїм громадянським чоловіком складна ситуація. Ми дізналися тиждень назад, що у чоловіка заборгованість по аліментах 26 000 і штраф за неуплату. Колишня дружина подала чоловіка на аліменти ще у 2013 році, коли вони проживали разом, а його не повідомила. З того часу вони не одноразово спілкувалися,, чоловік допомагав дочці матеріально , привозив подарунки після розлучення. У 2016 році вони розлучилися. Про аліменти в суді нічого не згадувалося. Мій чоловік уже більше 10 років не живе за пропискою, і випадково дізнався тиждень тому, що протягом 3 місяців йому приходять листи з виконавчої служби по місцю приписки. У виконавчий повідомила про заборгованість з 2013 року і штраф. Чоловік не працює, підробляє, я в декретній відпустці з нашим спільним сином, ми проживаємо в арендованій квартирі. Чи можна якось оскаржити заборгованість або хоча б зменшити? Допоможіть будь ласка.

Сергій

оскаржити можна на протязі 15 днів з дня отримання листа з виконавчої, подати заперечення до суду.

~= А Д В О К А Т =~

Або окремо підготувати та подати до суду грамотно обґрунтований позов про це. Тому виберіть компетентного юриста з правої "синьої" колонки (клікніть на "синю" назву юриста) і зверніться на його персональну ел.пошту, отриману після перегляду його профілю. Це убезпечить вас від невірних дій та непоправних помилок.

Аноним

Вита! Только не из "правой синей колонки"! Отсчет времени начинайте от даты, когда Ваш сожитель получил постановление и поставил подпись. Для вас хуже тот факт, что Вы не расписаны с ним. Т.е. официально Вас, как находящуюся по уходу за вашим совместным сыном он не содержит. и еще, врядли у Вас есть договор о съеме жилья (в расходы нечего показать). Однозначно, судиться.

Віталія (автор вопроса)

Так він на руки нічого не отримав. Це знайомі переказали. І ніде не підписувався. Договору про оренду справді немає, але можливо зробити.

Доброго вечора, Віталія. Оскарження заборгованості з причин, що він не знав, нічого не дасть, результату не буде. Тому що незнання не звільняє від обов'язку утримувати дитину.

Можна подати заяву на перегляд заочного рішення, якщо є сенс у перегляді призначеного розміру аліментів.

Можна оскаржити розрахунок заборгованості, якщо державний виконавець невірно нарахував, не врахував платежі, можливо рахував за середньою заробітною платою у місцевості, а якщо Ваш чоловік влаштується на роботу, тоді буде підстава для перерахунку.

Можна заявити позов про звільнення від сплати заборгованості на підставі ст.197 СКУ:

Стаття 197. Встановлення строку сплати заборгованості. Звільнення від сплати заборгованості за аліментами

1.З урахуванням матеріального та сімейного стану платника аліментів суд може відстрочити або розстрочити сплату заборгованості за аліментами.

2.За позовом платника аліментів суд може повністю або частково звільнити його від сплати заборгованості за аліментами, якщо вона виникла у зв'язку з його тяжкою хворобою або іншою обставиною, що має істотне значення.

Також потрібно змінювати розмір аліментів, у зв'язку з тим, що у нього є ще одна дитини та Вас він повинен утримувати до досягнення дитиною трьох років, шлюб значення не має, тому що жінка й після розірвання шлюбу має право на утримання (ст.84 СКУ).

При написании ответа используется разметка Markdown.