1837 дней назадАнастасія

Добрий день! Звертаюсь до вас за консультацією, так як знайти відповідь на сайтах не можу. Ми з чоловіком працюємо у Чехії 7 місяців, плануємо і далі проживати та працювати тут. Збираємось подати заяву на оформлення привалої візи для довготривалого перебування нашого неповнолітнього сина. При отриманні візі перевозити дитину буде батько. Запитання: чи потрібна моя нотаріально завірена згода на супровід дитини батьком за кордон, якщо батько везе дитину до матері? Якщо потрібна, то який повинен бути приблизний текст згоди? Буду дуже вдячна за Вашу відповідь.
buh50031@seznam.cz

Аноним

Потрібно. Нотаріус знає текст

Доброго дня, Анастасія. Законом України передбачено, що достатньо повідомити другого з батьків про виїзд за кордон дитини строком на 1 місяць, якщо визначено місце проживання дитини з одним з батьків, це ст.157 Сімейного кодексу України. Можна звернутись до нотаріуса за місцем Вашого знаходження оформити дозвіл, потім в Україні зробити нотаріальний переклад, можна звернутись до консульства України, там оформити.

~= А Д В О К А Т =~

Вам не підійде цей варіант "виїзд за кордон дитини строком на 1 місяць", тому що у вас не може бути визначене "місце проживання дитини з одним з батьків", оскільки ваша дитина не проживає "з одним із батьків", адже числиться проживаючою в Україні саме з двома батьками (не в Чехії ж вона числиться). Тим більш, що вам потрібна саме "тривалої віза для довготривалого перебування вашого неповнолітнього сина". Тому варто все ж зробити вам доручення-дозвіл для чоловіка та не ускладнювати перетин кордону. Чеський нотаріус, скоріш за все не має належного тексту дозволу, тому за ним краще звертатись до консульства України и там оформити. Або звертайтесь за текстом персонально, тому що невірно оформлений документ призведе до того ж самого - до ускладнень при перетині кордону як з українського боку та й до іншого теж.

Залежить від місця реєстрації дитини, з одним з батьків.

~= А Д В О К А Т =~

О тож бо, що залежить, адже обидва батьки самі зараз за кордоном, а дитина скоріш за все прописана в Україні там же де і вони обоидвоє або не там (наприклад, у бабусі).

Місце проживання дитини реєструється з одним із батьків, а не у бабусі, якщо дитина не позбавлена батьківського піклування.

При написании ответа используется разметка Markdown.