1858 дней назадХристина

Доброго дня,я бронювала сукню в салоні (приватна квартира) на випускний. Залишила частину суми бронювання в розмірі 700грн (повна ціна - 1500),вона записала це в зошит ,але ніякого чеку чи документу про мою оплату не було видано.Приблизно через місяць знайшла собі іншу сукню в іншому салоні , а за цю ,що дала завдаток вирішила забрати гроші назад,але так грошей мені і не повернули. Що робити у такій ситуації?

Доброго дня, Христина. Проблема в тому, що у Вас не має доказів, які підтверджували факт передачі грошей. Звертайтесь до них з претензією, заявляйте свої вимоги.

Стаття 570 ЦКУ. Поняття завдатку

1.Завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання.

2.Якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.

Стаття 571. Правові наслідки порушення або припинення зобов'язання, забезпеченого завдатком

1.Якщо порушення зобов'язання сталося з вини боржника, завдаток залишається у кредитора.

Якщо порушення зобов'язання сталося з вини кредитора, він зобов'язаний повернути боржникові завдаток та додатково сплатити суму у розмірі завдатку або його вартості.

2.Сторона, винна у порушенні зобов'язання, має відшкодувати другій стороні збитки в сумі, на яку вони перевищують розмір (вартість) завдатку, якщо інше не встановлено договором.

3.У разі припинення зобов'язання до початку його виконання або внаслідок неможливості його виконання завдаток підлягає поверненню.

тут не завдаток, а аванс (відсутнє основне зобов*язання) і дійсно проблема у відсутності підтвердження оплати.. тож автору потрібно було вимагати чек, тоді можна було б захищати права з впевненістю в успіху

При написании ответа используется разметка Markdown.