1834 дня назадАноним

8 травня 2014рна території Республіки Крим був укладений шлюб, свідоцтво було видане на українському бланку, з українською печаткою. В 2015 році на підставі цього свідоцтва я змінила український паспорт на прізвище чоловіка. На разі я проживаю в м. Київ, хочу подати на розлучення але виявилося , відомості про мій шлюб відсутні у базі. Також я маю двох дітей 2014 та 2016 року народження, які також народились в Криму. Діти мають прізвище чоловіка і наразі подані заяви до суду щодо підтвердження факту народження дітей, та отримання на них свідоцтв про народження Українського зразка. Мене цікавить як краще вчинити, визнавати чи шлюб, чи дійсним є мій український паспорт на прізвище чоловіка, якщо даний шлюб відсутній у базі.

~= А Д В О К А Т =~

Шлюб дійсний та здійснений на території України і паспорт дійсний такий як він є зараз - його не можна так безпідставно взяти і "анулювати". А робити потрібно - підтверджувати факт цього шлюбу (можливо навіть через суд), домагатись його внесення в базу (вони це роблять, якщо були допущені пробіли, або, ще раз наголошую, - це потрібно вчиняти через суд примусово). І лише після цього займатись розлученням з самого початку по встановленій загальній процедурі, що є окреме питання, тому тут не висвітлюється зараз детально.

Україна не визнає документи , які були видані після 20 лютого 2014 року на окупованій території ст.9 ЗУ "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України". Паспорт у Вас дійсний, прізвище можна змінити, стосовно шлюбу, потрібно звертатись до РАГСу отримувати відмову, потім у судовому порядку встановлювати факти.

~= А Д В О К А Т =~

Це не факт, що така вищевказана юридична оцінка щодо дати 20.02.2014 р. правильна, це лише суб'єктивна точка зору. Бо крім цієї дати в законіє ще й інший протиречивий текст.

Стаття 1. Правовий статус тимчасово окупованої території України
1. Тимчасово окупована територія України (далі - тимчасово окупована територія) є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.
= = =

Стаття 9. Незаконні органи, їх посадові та службові особи

1. Державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

2. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, ЯКЩО ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

3. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

4. Встановлення зв’язків та взаємодія органів державної влади України, їх посадових осіб, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з незаконними органами (посадовими особами), створеними на тимчасово окупованій території, допускається виключно з метою забезпечення національних інтересів України, захисту прав і свобод громадян України, виконання міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, сприяння відновленню в межах тимчасово окупованої території конституційного ладу України.

Тобто, якщо документи були видані ще на українських бланках (значить "староствореними" органами), - то вони по змісту частини 2 ст. 9 закону ще ДІЙСНІ і не прив'язані тільки виключно до дати 20.02.2014 р., що передбачена ч. 2 ст. 1 вказаного закону для інших юридичних ситуацій.

Це не моя особиста точка зору, це відповідно до норм закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України"

Стаття 1. Правовий статус тимчасово окупованої території України

2.Датою початку тимчасової окупації є 20 лютого 2014 року.

При написании ответа используется разметка Markdown.