1849 дней назадАноним

Было составлено два завещания. С начала одного а потом на двоих наследников. Суд, который состоялся, отменил завещание на двоих наследников. Вступает ли в силу предыдущее завещание? Спасибо

freelawer

Ні не дійсний

freelawer

Крім двох випадків коли: заповіт складено дієздатною особою, яка у момент його вчинення не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла ними керувати; заповіт складено під впливом насильства. Потрібно знати причину, чому суд визнав останній заповіт не дійсним

~= А Д В О К А Т =~

В будь-якому випадку більш пізній заповіт скасовує попередній повністю або у частині, в якій він йому суперечить. Якщо раніше складеним заповітом спадкодавець розпорядився лише частиною майна, а більш пізнім заповітом розподілив його другу частину, то такі заповіти після смерті заповідача будуть чинними обидва.

Скасування заповіту шляхом складання нового є остаточним, тобто заповіт, скасований більш пізнім заповітом, не поновлюється, якщо пізніше складений заповіт потім скасований шляхом подання заяви. Аналогічне правило діє і тоді, коли пізніше складений заповіт згодом буде визнаний недійсним. Винятки з цього складають випадки, коли пізніше складений заповіт був складений дієздатною особою, однак в момент, коли вона не розуміла значення своїх дій та не здатна була ними керувати (ст. 225 ЦК), а також складений особою під впливом насильства (ст. 231 ЦК). Такі обставини встановлюються в судовому порядку і хоча такий заповіт визнається недійсним, то попередній заповіт зберігає чинність.

Стаття 1254. Право заповідача на скасування та зміну заповіту
= = = 
4.  Якщо новий заповіт, складений заповідачем, був визнаний недійсним, чинність попереднього заповіту не відновлюється, крім випадків, встановлених статтями 225 і 231 цього Кодексу.
= = =
Стаття 225. Правові наслідки вчинення правочину дієздатною фізичною особою, яка у момент його вчинення не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними
1. Правочин, який дієздатна фізична особа вчинила у момент, коли вона не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, може бути визнаний судом недійсним за позовом цієї особи, а в разі її смерті - за позовом інших осіб, чиї цивільні права або інтереси порушені.
2. У разі наступного визнання фізичної особи, яка вчинила правочин, недієздатною позов про визнання правочину недійсним може пред'явити її опікун.
3. Сторона, яка знала про стан фізичної особи у момент вчинення правочину, зобов'язана відшкодувати їй моральну шкоду, завдану у зв'язку із вчиненням такого правочину.
= = =
Стаття 231. Правові наслідки правочину, який вчинено під впливом насильства
1. Правочин, вчинений особою проти її справжньої волі внаслідок застосування до неї фізичного чи психічного тиску з боку другої сторони або з боку іншої особи, визнається судом недійсним.
2. Винна сторона (інша особа), яка застосувала фізичний або психічний тиск до другої сторони, зобов'язана відшкодувати їй збитки у подвійному розмірі та моральну шкоду, що завдані у зв'язку з вчиненням цього правочину.
~= А Д В О К А Т =~

То есть, если по факту не действуют оба завещания, то будет наследование простое -"по закону" (то есть - без учёта отменённых завещаний). А это означает, что всем наследникам первой очереди (скорее всего "первой очереди" - это дети, супруг, родители или других очередей) а если из "первой" никого нет, а есть более дальние родственники - всем таким наследниками "по закону" поровну припадёт всё наследство. Может и этим двоим (из вопроса) всё достанется аналогично, так же как и по отменённому завещанию было, ведь принцип останется тот же - всё в равных долях наследникам, если кроме их двоих других наследников той же очереди не окажется.

При написании ответа используется разметка Markdown.