1761 день назадАноним

Доброго дня, шановні панове юристи, допоможіть у такому питанні: після виповнення 18 років сину, маю намір звертатися до суду із позовною заявою про стягнення аліментів, оскільки він навчається в ВНЗ на денній формі навчання на контрактній основі. Питання полягає в наступному: чи можу я подавати позов на стягнення аліментів та додатково на стягнення з відповідача (батька) 1/2 витрат на навчання (оплата за університет, гуртожиток, чеки маються) чи все ж таки окрім аліментів я не маю права нічого більше просити (дитина у відповідача одна, окрім присуджених аліментів, участі у фінансовій допомозі, вихованні та житті дитини не приймає) ? Бо читала в одній із статей в інтернеті, що я можу звернутися до суду з таким проханням, але правдивість та достовірність цієї інформації ставлю під сумнів. Всім вдячна за відповідь.

Добрий день! Стягнення додаткових витрат на дитину можливе, потрібно пред"явити чеки, які підтверджують додаткові витрати на дитину і суд може ухвалити рішення про стягнення половини суми витрат на дитину, крім аліментів на час навчання.

Доброго дня! Неможливо стягнути на додаткові витрати після 18 років, оскільки норма ст.185 СКУ не застосовується для повнолітнього сина, відповідно до змісту ст.201 СКУ. Можете стягнути тільки аліменти.

Достойный ответ.

Можна стягнути додаткові витрати за навчання до часу досягнення дитиною повноліття. Ось з цього приводу позиція Верховоного суду: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77700084

~= А Д В О К А Т =~

Все ж у питанні не йдеться про витрати за навчання до 18-ти років. А йдеться про оплату за університет, гуртожиток, що є явно не "до", а "після" 18. Хто це до 18-ти вчиться в університеті? Хіба що вундеркінди.

При написании ответа используется разметка Markdown.