1728 дней назадНеизвестный

Доброго дня. В мене нестандартна ситуація. В 2013 році помер мій батько. За спадковою справою було три спадкоємці: я, мій брат та дружина мого батька. До отримання права власності, вона також помирає. Її право унаслідувати майно переходить до її матері. Мати інвалід, у неї опікун - брат дружини батька. В 2014 році, втрьох отримали права власності. Але в травні місяці, цього року, мені стало відомо, що за два тижні до смерті, батько успадкував пай. Дублікат свідоцтва про право власності на землю, в мене є. Мати дружини мого батька вже померла. Місцезнаходження мого брата, мені невідомо. За словами матері він виїхав за кордон.

Чи можу я отримати повноцінно пай, за умов, що спадок не є спільно набутим майном мого батька та його дружини? Бездіяльність опікуна та мого брата, можна прирівняти до їх відмови від часток майна?

Добрий день! Дружина має право на спадкування майно чоловіка, яке він отримав в спадок, брат теж має право на свою частку, бездійльність опікуна і Вашого брата не буде відмовою від часток, оскільки спадщину вони прийняли, а спадщину на пай не оформили з тієї причини, що не знали про наявність у батька цього майна.

Неизвестный (автор вопроса)

Дякую за відповідь. А як трактувати статтю 57 СКУ?

В ст. 57 СК України вказано яке майно не підлягає поділу між подружжям, але це не відноситься до спадкування. У разі відкриття спадщини за законом у спадщину входить все майно спадкодавця, незалежно коли і в який спосіб придбано.

Доброго дня! Підтримую думку Іванни, Ви дійсно можете оформити у спадщину лише 1/3 частку пая, все інше можливо лише згодом за набувальною давністю через 10 років з моменту смерті батька, тобто з 2023 року у судовому порядку, за умови, що інші спадкоємці не будуть претендувати на це майно, а Ви зможете довести, що користуєтесь ним протягом 10 років.

Неизвестный (автор вопроса)

Чи можуть інші спадкоємці, окрім мене, відмовитись або передати в користування свої частки?

Не можуть, у звязку з тим що вже пройшов строк для такої відмови (6 місяців з моменту відкриття спадщини), або ж це у судовому порядку потрібно вирішувати. Крім того, не допускається прийняття спадщини частково або з умовою, тому у разі їх відмови, вони відмовляються від усього майна, що могли набути у спадщину. Навряд-чи, суд їм поновить строк на відмову від спадщини.

Неизвестный (автор вопроса)

Дякую за відповідь! Можливо це не доречно питати, але. Чи є взагалі, гіпотетично, форма, за якою пай можна отримати одноосібно? Припустимо, передача частки, спадковий договір, домовленість і т.п. Які можуть бути підстави для суду? Дякую за відповідь!

Гіпотетично щодо питання я не консультую, це що гадати - не перспективно, у Вашому випадку не має підстав для отримання паю в порядку спадкування одноосібно.

При написании ответа используется разметка Markdown.