1748 дней назадДмитро

добрий вечір як оформити право власності через суд на житловий будинок в якому я проживаю разом із мамою. будинок не приватизований. Приватизована тільки земельна ділянка на батька (державний акт) батько помер 7 років тому

Доброго вечора, Дмитро. Приватні будинки не приватизують, все залежить від того які у Вас є документи на будинок, хто власник?

~= А Д В О К А Т =~

...і, крім того, у вашому випадку вбачається явна потреба спочатку переоформити земельну ділянку у порядку спадкування, а вже потім взятись за дооформлення будинку (скоріш за все він не введений в експлуатацію). Інакше не вийде. Для деталізації - звертайтесь персонально.

Аноним

Обращайтесь к нотариусу, оформляйте по наследству землю. Потом собирайте документы и подавайте не на приватизацию дома. а на получение свидетельства о праве собственности.

~= А Д В О К А Т =~

А якщо не проживали не менше року разом з батьком на час його смерті - то ви пропустили термін прийняття спадщини. Тому спочатку до нотаріуса, щоб отримати від нього "відмову" і далі до суду для надання додаткового часу для прийняття спадщини. І вже тоді все інше... А якщо суд не переконаєте про поважну причину пропуску 6-ти місячного строку- тоді погано, спадщину не оформите ніяк. Для деталізації та вишукання нестандартного виходу із такої "запущеної" ситуації - звертайтесь персонально.

Закон не предусматривает обязанности проживать один год до смерти, если наследник был зарегистрирован по месту проживания наследодателя на момент открытия наследства, он считается фактически принявшим наследство.

Аноним

Любовь Юрьевна! Откуда балаушко знать. что предусматривает закон?!

А чего это у Вас ко мне вопросы, с него и спрашивайте. Еще не хватало мне за адвокатов отвечать.

Аноним

Это не вопрос, а утверждение.

~= А Д В О К А Т =~

СМЕШНО. ДЕШЁВЫЙ ВЫПАД И "ДЕТСКИЙ САД", ЕЩЁ ПРИЗНАЙТЕСЬ В БЕЗОТВЕТНОЙ ЛЮБВИ НАСТАВНИКУ ПРЯМО НА ФОРУМЕ... БУДЬТЕ ВЗРОСЛЕЕ, ВЕДЬ СОВЕРШЕННОЛЕТИЕ ВСЁ ТАКИ УЖЕ НАСТУПИЛО!!! ЭТО НЕ САМОУТВЕРЖДЕНИЕ, А НЕПРИКРЫТОЕ ПОДХАЛИМСТВО, ЕСЛИ БЫТЬ ТОЧНЫМ В ФОРМУЛИРОВКАХ.

По-перше, для автора питання напевно не потрібно аналізувати прийняття спадщини в даному випадку, оскільки з питання слідує, що очевидно він проживає (і скоріш за все і проживав) у будинку постійно.

Однак, слід зазначити, що в питання зазначено про те, що "Батько помер 7 років тому" (тобто після 1 січня 2004 року!).

А згідно листа ВИЩОГО СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО СУДУ УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування":

Щодо встановлення факту прийняття спадщини, то, враховуючи положення статей 1268, 1269 ЦК, мова може йти лише про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, якщо спадкові правовідносин виникли після набрання чинності ЦК (після 1 січня 2004 року). Якщо спадщина відкрилась до набрання чинності ЦК, судам слід враховувати, що ст. 549 ЦК УРСР було визначено перелік дій, які свідчать про прийняття спадщини - фактичний вступ у володіння та управління спадковим майном.

Частина 3 ст. 1268 ЦК України – «прийняття спадщини», передбачає, що «спадкоємець, який ПОСТІЙНО проживав разом Із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.»

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК).

А згідно листа ВИЩОГО СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО СУДУ УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування":

9. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім'єю, постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, факту прийняття спадщини відповідно до ст. 549 ЦК.

Хоча термін "ПОСТІЙНО ПРОЖИВАВ" дійсно мало розкрито, проте можливо це оцінювати за аналогією вимог закону. Тим більше що приведено термін не просто "ПРОЖИВАВ", а саме "ПОСТІЙНО ПРОЖИВАВ".

Згідно зі статтею ст. 405 Цивільного кодексу України члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Однак, член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Верховний суд ще не надав свого чіткого роз'яснення щодо терміну "постійно проживав" стосовно прийняття спадщини - тому очікуємо таких роз'яснень.

Аноним

ты только из пальца высасываешь, горе адвокат?

~= А Д В О К А Т =~

Горе-гуманоид это ты. Ведь для тебя аргументы - это сложно. Но зато в хамстве к незнакомым людям - преуспеваешь. Вот и подумай - кто ты? Похож на того, кто только что слез с веток, так как культуры дискуссии "ноль".

Аналогия закона со ст.405 ЦКУ не применяется в наследственных отношениях, Вы сначала дождитесь, когда ВС примет соотв. правовую позицию, а потом будете утверждать по поводу одного года проживания до смерти наследодателя для подтверждения фактического принятия наследства, на сегодняшний день это откровенная чушь, которая противоречит и нормам закона и практике, точнее это Ваше личное мнение, которое не имеет ничего общего с действующими правовыми нормами.

Аноним

Инсинуации - конек горе-адвоката балаушко.

При написании ответа используется разметка Markdown.