1687 дней назадВіра

Отримую спадок  по заповіту. 

Відкрила спадкову справу, після смерті спадкодавця пройшло 5 місяців. Нотаріус сказала прийти через місяць, коли мине пів року, з дня смерті. Але забрала оригінал заповіту та державний акт на земельну ділянку.

На якому етапі нотаріус залишає у себе оригінали заповіту, та документів про право власності спадкодавця?

Вартість одного права на власність у приватного нотаріуса? Дякую.

Доброго дня, Віра. Нотаріус не забирає заповіту, він йому не потрібний, оскільки є Держ.реєстр заповітів, що містить всю необхідну інформацію. Державний акт на земельну ділянку забирає, при видачі Вам свідоцтва про право на спадщину та реєстрації на Вас права власності. Напевно, що ці документи просто заздалегідь знаходяться у спадковій справі. Вартість нотаріальних послуг визначає нотаріус, в залежності від оцінки майна. Змінити нотаріуса, та звернутись до іншого вже не можна, оскільки спадкова справа вже заведена у цього нотаріуса.

Віра (автор вопроса)

Доброго дня Любов Юрівна. Дякую за відповідь. А я тепер не втрачу те майно, яке мала б успадкувати, через те, що немаю оригіналу заповіту?

Доброго дня, Віра. Ні, Ви нічого не втратите, не хвилюйтеся.

~= А Д В О К А Т =~

Нотаріус трохи "перевищила" свої повноваження, можливо щоб ви не ходила до інших нотаріусів на різні консультації тощо. Хоча це явно "не логічний" вчинок, не дивлячись на його "безобідність" на перший погляд! Тому що забирати у вас саме заповіт вона таки не мала права!

Ось дивіться. Розписку про те, що ви передали їй певні нерегламентовані законом документи (саме заповіт) - вона вам не дала? Не дала. Тобто довести, що ви залишили в нотаріуса цей заповіт - не зможете. Любий при будь-якому юридичному конфлікті скаже вам, що ви просто його загубила та й все, а тепер "викручуєтесь".

Залишається лише уповати на електронний його примірник у комп'ютерній базі даних загальноукраїнського реєстру. А що твориться з електронними реєстрами в країні (та й у світі напевно) - це погугліть в інтернеті хоча б. Там може трапитись що завгодно, вплоть до втрати запису про ваш заповіт чи несподівана поява "запису" про інший більш пізній "заповіт" на іншу особу, який буде дійсний, а ваш тоді втрачає юридичну силу. Що витворяють хакери (та й "чорні нотаріуси") в наш час з електронними реєстрами - це ЩОСЬ! Є випадки вбивств через майно (з залученням реєлторів, нотаріусів тощо), залежить наскільки там буде "лакомий" об'єкт. Адже будь-який об'єкт майна не складно перетворюється в гроші, а вони, як відомо, "не пахнуть". Все це ті ризики, які довести без паперового заповіту буде доволі УСКЛАДНЕНО, а то й НЕМОЖЛИВО. Тому повинно викликати як мінімум підозру (і ви доречно так і думаєте!) те, що нотаріус незаконно забрала у вас цей паперовий заповіт. Це може свідчити (може й не бути цього, а все ж!) і про приготування до злочину. Інакше хто може пояснити - для чого це вчинено?? Якщо просто по "дурості" чи для якоїсь "нелогічної перестраховки" нотаріусом - це одне, а якщо ні?

Деякі юристи вказують, що не потрібно перебільшувати небезпеку довірителям, а, як на мене, - краще "перебдити" ніж "недобдити". Йдіть до нотаріуса та вимагайте пояснення для чого був забраний заповіт, вимагайте його негайно повернути, а в протилежному випадку подавайте про це скаргу в обласне управління юстиції, з вказанням всіх ймовірних підозр. Цим хоча б "зафіксуєте" ситуацію і відіб'єте охоту далі "хімічити" продовжувати злочинні наміри, якщо такі є. А якщо їх не було, то нічого негативного для вас не трапиться - ви маєте право захищати свої інтереси всіма доступними законними способами (в тому числі обгрунтовано висловлювати підозри по таких явно сумнівних ситуаціях). А нотаріуса по ходу поділом відучите з іншими поступати аналогічно "незрозуміло" та непрозоро. Адже вже буде офіційно зафіксовано певну "тенденцію" цього нотаріуса.

Віра (автор вопроса)

Доброго всім дня. Спасибі за відповіді. Я вже заплуталась, як краще зробити. Витяг про те, що вона(нотаріус) відкрила спадкову справу, мені дала, і там вказано останній заповіт який склала бабця. Раніше я зробила копії всіх наявних в мене документів, заповіту в тому числі. Я їй телефонувала, вона сказала, що заповіт залишається в неї, а потім вона його передає в обласний архів.

~= А Д В О К А Т =~

Ось бачите - без повного оголошення всіх документів неможливо достатньо повно зробити правильні висновки. А ще б було б краще, якщо б нотаріус назвала конкретний пункт з законодавства (інструкції тощо), який регламентує саме такі її дії саме на етапі відкриття спадкової справи? Нотаріус явно передчасно забрала у вас ці документи (а заповіт - не повинен був взагалі)! Можливі наслідки та підозри - озвучені. Станеться таке "лихо" чи це просто невинна "забаганка" нотаріуса - зазначено, що це не можливо спрогнозувати "мотиви" людини наперед, а підстави для особистої підозри є. Якими ще словами розповісти, "золотими" буквами чи як?

~= А Д В О К А Т =~

Адже справжній зловмисник не скаже вам добровільно "по телефону", що збирається вас "нажухати", а стане і далі "запудрювати" мізки у попередньому сценарії - хіба це не зрозуміло?

Доброго дня, Віра. Нотаріус не змінюється, якщо вже заведена справа, Вам той заповіт не потрібний буде, після отримання спадщини, оскільки Ви будете власницею спадкового майна.

При написании ответа используется разметка Markdown.