1700 дней назадІгор

В мене є батько який на даний момент знаходиться в лікарні при смерті через халатність і недогляд своєю другою дружиною після хвороби. З нею вони жили 5 років в хаті яка залишилася йому від першої жінки ( спадок від її матері). В цій хаті друга жінка приписана і з батьком вони розписані. Заповіту і дарчої він не робив. Таке питання: чи є така можливість щоб спадщина батька (хату,ділянку біля неї і землю) другій жінці не дісталася?

У батька є документи про право власності на будинок і земельні ділянки? Якщо на момент смерті заповіту не буде, майно мають право успадкувати дружина, діти і батьки в рівних часках, спадкоємця можна усунути від спадщини, але для цього потрібні підстави і позов до суду.

Доброго дня, Ігор. Щоб дружині не дісталась спадщина вихід тільки один, усувати її від спадкування у судовому порядку, це можливо, якщо у Вас будуть докази про те, що вона не надавала батькові допомогу та догляд, якого він потребував від неї.

Ігор (автор вопроса)

Дякую за відгук! Будинок приватизований на батька і в будинковій книжці теж він записаний тобто він власник. А що саме може виступати доказами? Лікарі, сусіди і родичі знають про цю ситуацію.

Ігор, письмові докази, залежності від обставин справи, той факт, що усі все знають, не має юридичного значення, все залежить від того, які будуть надані документи. Зараз передчасно казати про підстави усунення, оскільки спадщина не відкрита. Треба, щоб батько звертався до неї з письмовими вимогами, або вона була оформлена по догляду за ним, і не належно доглядала.

Ігор (автор вопроса)

Можете пояснити які саме письмові докази можуть бути? Чи може лікар який його лікував написати ці докази?

Лікар може під час розгляду справи в суді бути допитаний як свідок і дати показання хто доглядав за батьком, чи потребував він посторонньої допомоги і т.п.. Ось підстави для усунення від спадкування: стаття 1224 ЦК України: 1. Не мають права на спадкування особи, які умисно позбавили життя спадкодавця чи будь-кого з можливих спадкоємців або вчинили замах на їхнє життя.

Положення абзацу першого цієї частини не застосовується до особи, яка вчинила такий замах, якщо спадкодавець, знаючи про це, все ж призначив її своїм спадкоємцем за заповітом.

  1. Не мають права на спадкування особи, які умисно перешкоджали спадкодавцеві скласти заповіт, внести до нього зміни або скасувати заповіт і цим сприяли виникненню права на спадкування у них самих чи в інших осіб або сприяли збільшенню їхньої частки у спадщині.

  2. Не мають права на спадкування за законом батьки після дитини, щодо якої вони були позбавлені батьківських прав і їхні права не були поновлені на час відкриття спадщини.

Не мають права на спадкування за законом батьки (усиновлювачі) та повнолітні діти (усиновлені), а також інші особи, які ухилялися від виконання обов'язку щодо утримання спадкодавця, якщо ця обставина встановлена судом.

  1. Не мають права на спадкування за законом одна після одної особи, шлюб між якими є недійсним або визнаний таким за рішенням суду.

Якщо шлюб визнаний недійсним після смерті одного з подружжя, то за другим із подружжя, який його пережив і не знав та не міг знати про перешкоди до реєстрації шлюбу, суд може визнати право на спадкування частки того з подружжя, хто помер, у майні, яке було набуте ними за час цього шлюбу.

  1. За рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

  2. Положення цієї статті поширюються на всіх спадкоємців, у тому числі й на тих, хто має право на обов'язкову частку у спадщині, а також на осіб, на користь яких зроблено заповідальний відказ.

Ігор (автор вопроса)

Дякую за відповіді!

01.04.2019 року Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду в рамках справи № 752/1215/14-ц, провадження № 61-3197св19 досліджував обставини щодо усунення від права на спадкування.

Відповідно до абзацу 2 частини третьої статті 1224 ЦК України не мають права на спадкування за законом батьки (усиновлювачі) та повнолітні діти (усиновлені), а також інші особи, які ухилялися від виконання обов'язку щодо утримання спадкодавця, якщо ця обставина встановлена судом.

За змістом частини п'ятої статті 1224 ЦК України особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо судом буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

Виходячи зі змісту частини п'ятої статті 1224 ЦК України та з урахуванням роз'яснень, наданих судам у пункті 6 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року № 7, правило частини п'ятої статті 1224 ЦК України стосується всіх спадкоємців за законом, зокрема й тих, які відповідно до СК України не були зобов'язані утримувати спадкодавця. Безпорадним слід розуміти стан особи, зумовлений похилим віком, тяжкою хворобою або каліцтвом, коли вона не може самостійно забезпечити умови свого життя, потребує стороннього догляду, допомоги та піклування.

Факт ухилення особи від виконання обов'язку щодо утримання спадкодавця встановлюється судом за заявою заінтересованої особи (інших спадкоємців або територіальної громади).

При цьому слід враховувати поведінку особи, розуміння нею свого обов'язку щодо надання допомоги, її необхідність для життєдіяльності спадкодавця, наявність можливості для цього та свідоме невиконання такою особою встановленого законом обов'язку.

Для задоволення позовних вимог у справах про усунення від права спадкування відповідно до частини п'ятої статті 1224 ЦК України має значення сукупність обставин: ухилення особи від надання спадкодавцеві допомоги при можливості її надання, перебування спадкодавця у безпорадному стані, потреба спадкодавця в допомозі саме цієї особи. Лише при одночасному настанні наведених обставин та їх доведеності в сукупності спадкоємець може бути усунений від спадкування.

У постановах Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 21 березня 2018 року у справі № 337/6000/15-ц та від 04 липня 2018 року у справі № 404/2163/16-ц зроблено висновок, що ухилення особи від надання допомоги спадкодавцеві, який потребує допомоги, полягає в умисних діях чи бездіяльності особи, спрямованих на ухилення від обов'язку забезпечити підтримку та допомогу спадкодавцю, тобто ухилення, пов'язане з винною поведінкою особи, яка усвідомлювала свій обов'язок, мала можливість його виконувати, але не вчиняла необхідних дій.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 25 березня 2019 року по справі № 766/810/17, провадження № 61-37615св18, від 11 лютого 2019 року по справі № 756/11676/16-ц, провадження № 61-34600св18 та ін.

Ігор (автор вопроса)

Що робити якщо батько в свій останній день життя "написав" дарчу на дружину?

Договір дарування можливо оскаржити чи розірвати, залежить від обставин, при яких від укладався і посвідчувався.

Юрист Денис

Игорь , искать основания для обжалования дарственной и её отмены . Для этого вам нужно обратиться к юристу и они вам помогут .

При написании ответа используется разметка Markdown.