1622 дня назадАноним

Здравствуйте. Законная супруга подала на алименты, сказав что я не проживаю дома ( лето провожу на даче). У неё есть другой и она этого не скрывает,Живем в одной квартире разводиться не хочет, уходить к любовнику тоже. Вопрос : имели ли право взымать алименты и на каком основании.И должны ли были меня поставить в известность?спасибо за ответ.

Юрист Денис

Стаття 180 СКУ .Обов'язок батьків утримувати дитину 1. Батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Юрист Денис

Ст. 181 СКУ Способи утрибання батьками дитини

  1. Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними.

  2. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

  3. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

  1. У разі виїзду одного з батьків за кордон на постійне проживання у державу, з якою Україна не має договору про надання правової допомоги, аліменти стягуються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

  2. Якщо після виконання аліментних зобов'язань згідно з частиною четвертою цієї статті один з батьків не виїхав на постійне проживання у державу, з якою Україна не має договорів про правову допомогу, та залишився або повернувся для постійного проживання в Україну, порядок стягнення аліментів з урахуванням сплаченої суми встановлюється законодавством.

  3. Якщо після набрання рішенням суду законної сили, згідно з яким з одного із батьків стягуються аліменти, він виїжджає для постійного проживання у державу, з якою Україна не має договору про правову допомогу, з нього за рішенням суду до його виїзду за межі України може бути стягнуто аліменти за весь період до досягнення дитиною повноліття.

  4. Якщо після набрання законної сили рішенням суду про сплату аліментів за весь період до досягнення дитиною повноліття особа, з якої стягуються аліменти, продовжує постійно проживати в Україні або повертається в Україну для постійного проживання та змінюються обставини, які вплинули на визначення розміру аліментів, у судовому порядку може бути встановлено періодичне стягнення аліментів з урахуванням сплаченої суми.

  5. Якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

  6. Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги, її розмір визначається Кабінетом Міністрів України.

Роботу щодо призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, організовує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері усиновлення та захисту прав дітей.

  1. Суми наданої дитині тимчасової державної допомоги підлягають стягненню з платника аліментів до Державного бюджету України у судовому порядку.
Юрист Денис

Стаття 188. СКУ Звільнення батьків від обов'язку утримувати дитину

  1. Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби.

  2. Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину тільки за рішенням суду. Якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, заінтересована особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.

Аноним (автор вопроса)

Спасибо за ответы. Мы живем одной семьёй, я содержать ребёнка не отказываюсь, и очень его люблю,но жена имея любовника и живя со мной решила взымать с меня ежемесячную стабильную сумму и как правило живя со мной ( разводиться не хочет) требует ещё на покушать и т. д.это просто грабёж и издевательство.Имела ли она право в такой ситуации подавать на алименты.и на чьей стороне закон конкретно в моей ситуации. Спасибо.

Олександр

Згідно ст. 180 Сімейного кодексу України в обов'язок батьків входить утримання своїх дітей, які не досягли повнолітнього віку, при цьому і батько, і мати мають рівні права і обов'язки по відношенню до своєї дитини. Батьківські права зберігаються за ними як в період спільного життя, так і після розірвання шлюбу, з чого випливає, що заява на виплату аліментів можна подати, як після розлучення, так і в період шлюбу

Олександр

подайте ви на дружину на аліменти.

Аноним (автор вопроса)

Олександр дуже дякую за відповідь, перейду на ураїннську. Подати на алементи на дружину? Не дуже розумію яким чином це працює? Тобто ми перебуваючи у законному шлюбі будемо виплачувати один одному алименты?дякую.

Бабуся

Треба розуміти, що аліменти - це не гроші чоловіка або жінки. Це - утримання дитини. Тому сміло вимагайте від дружини грошей на утримання дитини. Це вже так сталося, що дуже багато особин жіночої статі думають, що то їх гроші.

При написании ответа используется разметка Markdown.