1557 дней назадАноним

Підкажіть, якщо в договорі не правильно пронумерували розділи, зокрема вийшло два розділи з однаковими номерами, і відповідно пункти в цих розділах, чи значна це помилка? Чи потрібно її виправляти і як?

Аноним (автор вопроса)

Підкажіть, якщо в договорі не правильно пронумерували розділи, зокрема вийшло два розділи з однаковими номерами, і відповідно пункти в цих розділах, чи значна це помилка? Чи потрібно її виправляти і як?

Можна виправити описки у договорі або укласти додаткову угоду.

~= А Д В О К А Т =~

Або переукласти договір у новій редакції, без помилок.

А можна нічого не робити, це не помилка, яка впливає на дійність договору або пунктів. А якщо посилатись на пункти, то вказувати "пукнт такий-то розділу такого-то"

~= А Д В О К А Т =~

Так і пункти теж мають "спарені" номери... Це може бути причиною ігнорування таких пунктів-близнюків... Уяввть якби були два однакових за номеров будинки з однаковою нумерацією квартир...

не можуть бути однаковими п. 1 з розділу "Предмет договору" і пункт 1 з розділу "Відповідальність", прямої недійсності внаслідок таких чи подібних опечаток не визначено законодавством, отже, не варто перебільшувати. Суди в рішеннях "катають" ще не такі перли.. виправляють по мірі або не виправляють, якщо не суттєво

~= А Д В О К А Т =~

Все одно, працювати з таким договором, це схоже як ходити в порваних колготах (чи сорочці)... Можна, але виглядає дико і не комфортно.

Аноним

скажіть будь-ласка, якщо в договорі описка - у випадку порушення орендарем договору, орнедодавець сплачує орендарю оренду в подвійному розділі. (тобто орендодавець і орендар треба було поміняти місцями, вона просто ігнорується чи договір визнається недійним

~= А Д В О К А Т =~

"Написане пером - не вивезеш і волом" - так вказує ще давня народна мудрість! Що написано - те й потрібно буде виконувати, як це "описка"; хто сказав що це "описка" - це умови договору, правочину і їх потрібно виконувати. Ще древні римляни знали, що "те що сказано усно, повинно бути записано письмово та повинно бути виконано так, як записано!!!" Оскільки це і є найкращий доказ - документальний! А не усний, від чого можна безнаказанно відмовитись. Потрібно уважно читати перед підписанням, залучати юриста, якщо хто не вміє "читати" і лише після цього підписувати. Або тепер вносити зміни, передомовлятись, проситись та пояснювати висвітлювати свою недосконалість перед партнером.

Договір визнається недійсним тільки у судовому порядку. Потрібно письмово звернутись з вимогою внести зміни щодо виправлення описок, у разі відмови - звертатись до суду.

~= А Д В О К А Т =~

Але ще потрібно подумати: з чим звертатись до суду? З поясненням типу, що неуважний при підписанні? Суд це зарахує??? Видається, що ні. Практично тільки партнер по договору може піти на зустріч, якщо забажає. А по іншому: "у випадку порушення орендарем договору, орендодавець сплачує орендарю оренду в подвійному розділі" - і все. Так була (склалась) індивідуальна домовленість і сторони вільні у своєму волевиявленні, що і засвідчують своїми підписами!!!

При написании ответа используется разметка Markdown.