1514 дней назадНеизвестный

Доброго дня! у мене брат разом з дружиною жили в громадянському шлюбі до приватизаціїї квартири. брат приватизував квартиру до укладання шлюбу, а помер після розірвання шлюбу. Чи може дружина претендувати на частку квартири,

Добрий ранок! Право на квартиру в колишньої дружини Вашого брата немає, квартиру приватизовано до шлюбу, крім того це не куплене майно, а отримане від держави, тому таке майно не є спільною подружньою власністю. Право на спадок теж в неї немає, оскільки на момент смерті Вашого чоловіка вона вже не була його дружиною, а отже не є спадкоємцем за законом.

Можливий варіант визнання квартири об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, якщо за час шлюбу вартість квартири збільшилася у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя.

Стаття 62 СК України. Виникнення права спільної сумісної власності подружжя на майно, що належало дружині, чоловікові

  1. Якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

  2. Якщо один із подружжя своєю працею і (або) коштами брав участь в утриманні майна, належного другому з подружжя, в управлінні цим майном чи догляді за ним, то дохід (приплід, дивіденди), одержаний від цього майна, у разі спору за рішенням суду може бути визнаний об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

При написании ответа используется разметка Markdown.