1420 дней назадВсеволод

Доброго вечора!

Нещодавно від час оформлення спадщини зіткнувся із тим, що в свій час відділом земельних ресурсів було видано 2 державних акти на земельну ділянку з різними власниками (особисто сам в цьому переконався у відділі Держгеокадастру). Сталося так, що в реєстрі речових прав і право власності і право оренди на земельну ділянку першою зареєстрував інший власник, а не мій спадкодавець. В мого Спадкодавця договір оренди закінчується в наступному році (був зареєстрований ще Держкомземом).

Звернувшись до Орендаря, я з’ясував, що дійсно на одному полі є земельні ділянки обох власників. Вони довідалися в Держгеокадастрі, що кадастровий номер земельної ділянки мого Спадкодавця правильний, а у іншого власника він має бути іншим (є відмінність в одній цифрі). Мені надали Інформаційну довідку з ДРРПННМ.

Повідомили, що оскільки власник помер, то вирішити це питання можливо через суд. Порадили адвоката, який займається такими справами. Ознайомившись із Інф. довідкою мною виявлено цікаву деталь: право власності та право оренди по земельній ділянці, яку є маю успадкувати, в свій час було оформлене тим же самим адвокатом, який декілька років тому працював державним реєстратором.

От тепер я вагаюся: якщо звернутися по правову допомогу до цього фахівця, це не виникне ситуація, що будь-ким із сторін судового процесу може бути заявлений відвід адвокату, як особі, яка має відношення до реєстрації по земельній ділянці?

Олександр SOD

Жодних важелів впливу на адвоката, який виконував посадові обов'язки державного реєстратора в минулому - не існує.

Аже. якщо я зрозумів правильно, про правомірність або незаконність реєстраційних дй мова не йде.

Головне, довести порушення права, яке полягає у неможливості успадкувати ОНМ. Обгрунтовувати скасування реєстрації права власності (та й іншого речового права, як похідного) необхідно з підстав наявності перешкод для отримання свідоцтва про право власності.

Всеволод (автор вопроса)

Так. Ви все вірно зрозуміли. До державного реєстратора претензій немає - він здійснив реєстраційні дії на підставі поданих йому документів.

Державна реєстрація і права власності і права оренди здійснювалася понад 5 років тому ще за часів існування Реєстраційної служби.

Всеволод (автор вопроса)

Напевно, питання справді доволі специфічне, оскільки до обговорювання більше ніхто із юристів не приєднався.

Хотів би довідатися, чи обов'язкова явка позивача в судове засідання, якщо надам повноваження представляти інтереси своєму представнику? Також незрозуміло, що я маю отримати в нотаріуса?

Олександр SOD

Чи вимагатиметься присутність хоча б на одному судовому засіданні позивача - залежить виключно від конкретного судді та необхідності отримати пояснення позивача. В таких категоріях спорів необхідно отримати від нотаріуса відмову про вчинення нотаріальних дій.

Всеволод (автор вопроса)

Дякую за відповіді! Вони справді допоможуть мені визначитись.

Всеволод (автор вопроса)

Сподіваюсь, що хтось надасть відповідь на наступне:

В Інформації з ДРРПННМ зазначено ПІБ державного реєстратора, який проводив реєстраційні дії. А рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень прийнято іншою особою. Як таке може бути?

При написании ответа используется разметка Markdown.