1293 дня назадНата

Чи можу я повторно вступити в ПТу на базі 9 класів , якщо я вже його закінчувала за іншою професією і маю повну загальну освіту. Ів якому правовому акті це зазначено?

~= А Д В О К А Т =~

Правового акта, який би це забороняв - немає. Також немає акту, який би це прямо відрегулював "дозволяв". А за загальним правилом юриспруденції - все що не заборонено - дозволено (про це "правило" теж немає конкретного акту, але це загальноприйняті традиції, які повсемісно застосовуються та не підлягають окремому доказуванню). А по суті це пробіл в законодавстві, який законодавці ще не заповнили (не частий випадок). Практична порада: ви просто не показуйте свій попередній документ про освіту при вступі (може вас не запам'ятали) або вкажіть, що загубили його. У будь-якому випадку факт попереднього навчання не має впливати на вступ на іншу спеціальність (чи навіть на ту саму!) - адже це ваше конституційне право вирішувати коли вчитись та за якою спеціалізацією, а коли працювати чи займатись чимось іншим. А ось якщо йде мова про державне фінансування - то держава не зацікавлена двічі фінансувати ваше навчання, але лише за однією спеціальністю за державний рахунок - тоді це було б незаконно.

Ще варіант, ті загальні окремі предмети, які ви вже проходили, можете по домовленості з адміністрацією, вдруге не проходити (чи здати їх ще раз екстерном - без навчання), а проходити лише ті предмети, які ви раніше не вивчали.

Це все дійсно не стандартна ситуація, тому легко все це досягати з чиновниками від освіти - не буде. Прийдеться проявити наполегливість, можливо вам прийдеться навіть звертатись за окремим дозволом до вищестоячого освітнього начальства (аж до всеукраїнського) тощо.

При написании ответа используется разметка Markdown.